El síndic de greuges de Barcelona, David Bondia, ha reflexionat en el betevé directe sobre com tractar l’impacte del turisme a la ciutat amb els drets a l’espai públic, a l’habitatge, a la convivència pacífica o a la mobilitat dels barcelonins, el que s’anomenen drets humans de proximitat. El síndic explica que la massificació turística “s’ha d’abordar no com un conflicte, de turisme sí o turisme no, sinó des dels reptes i les possibles solucions consensuades entre tots“.

Bondia ha posat l’exemple de la Boqueria, amb la necessitat de “recuperar el mercat per a Barcelona i de buscar l’equilibri entre l’afluència turística i els veïns del Raval“. També ha assegurat que la Sindicatura “farà seguiment de les obres que s’estan fent al mercat i de les converses dels paradistes amb l’Ajuntament”, responent a l’anunci fet aquest dimarts per l’Ajuntament per reforma l’espai.

Dret a l’espai públic

El síndic es mostra preocupat per les tensions que es generen a l’espai públic entre els grups de turistes i els veïns de zones com la Sagrada Família. Bondia considera que “els valors dels residents no es corresponen amb l’ús dels espais públics que fan els grups de 50 turistes al voltant de la basílica i es generen tensions“.

Per això, considera positiu l’increment de la taxa que paguen els autocars de turistes per aparcar en zones de gran afluència. Bondia també aposta per “sancionar de manera efectiva l’incivisme dels turistes abans que marxin de la ciutat“.

Bondia: “La garantia dels drets sempre comença a l’administració més propera”
El síndic de greuges de Barcelona, David Bondia, estrena secció setmanal al ‘betevé directe’ i recorda la funció de la institució que encapçala

Respecte al dret a l’habitatge, els síndic espera que l’alliberament “dels pisos turístics al 2028 es puguin utilitzar en altres usos, per tal de suplir algunes mancances com els allotjaments per urgències causades per desnonaments”. Bondia recorda que l’habitatge és “un dret fonamental digne que s’ha de garantir a tots els habitants de Barcelona”.