‘Ciutat emergent’ és el nom que ha triat el síndic de greuges de Barcelona, David Bondia, per a la seva nova secció al programa betevé directe“. Els dimarts, cada 15 dies, el síndic parlarà de la situació dels drets humans a la ciutat. Per Bondia, actualment “cal una altra mirada que prioritzi les persones per entendre la vertadera dimensió de Barcelona.

Per aquest motiu, ha explicat la garantia dels drets humans per al veïnat d’una ciutat que ha de començar forçosament per l’administració més propera, és a dir, l’Ajuntament. Tot i això, el síndic ha destacat que ens podem sentir afortunats perquè sense moure’ns de Barcelona tenim cinc àmbits o nivells de garantia d’aquests drets. Són els següents:

  • Àmbit universal: amb tots els tractats de les Nacions Unides de garantia dels drets humans i els mecanismes de protecció que en ells s’estableixen. Com per exemple, la Convenció dels Drets dels Infants i el Comitè dels Drets dels Infants, la Convenció contra la Eliminació de la Discriminació envers les Dones i el Comitè CEDAW, etc.. 
  • Àmbit regional europeu, amb el Conveni Europeu de Drets Humans del Consell d’Europa i el seu mecanisme de garantia, que és el Tribunal Europeu de Drets Humans.
  • Àmbit estatal, amb els drets reconeguts a la Constitució espanyola i els mecanismes de garantia que s’estableixen com, per exemple, el Tribunal Constitucional.
  • Àmbit autonòmic, amb l’Estatut d’Autonomia i les lleis emanades del Parlament de Catalunya que reconeixen drets i els protegeixen com, per exemple, la Llei 19/2020, del 30 de desembre, sobre igualtat de tracte i no discriminació, o la Llei 12/2023, del 24 de maig, pel dret a l’habitatge. 
  • Àmbit municipal, que li correspon a l’Ajuntament de Barcelona. Aquí podríem fer referència a la Carta de Ciutadania. Carta de Drets i Deures de Barcelona, o l’Ordenança de mesures per fomentar i garantir la convivència a l’espai públic de Barcelona, entre d’altres.