La situació d’elevada contaminació que afecta Barcelona des de gener han motivat, tant l’Ajuntament com la Generalitat, a activar els avisos preventius per alta pol·lució. Una situació que, segons ha explicat al programa ‘bàsics’ l’investigador del CSIC Xavier Querol, no és puntual “sinó estructural”. La manera de revertir-la que ha proposat el científic del CSIC és impulsar reformes urbanístiques “que facin la ciutat més saludable”.

Segons Xavier Querol, es tracta d’un paquet de mesures que haurien d’incloure “la reducció del dièsel”. Ara bé, ha matisat que caldria estudiar “quin vehicle dièsel s’elimina”. En aquest sentit, ha prioritzar “la reducció de les furgonetes de transport de mercaderies -que circulen una mitjana de 12 hores diàries- per altres vehicles elèctrics i nets”. Aquesta seria només una de les moltes mesures que, en un sentit més global, haurien de començar per la “disminució del nombre de vehicles” a la trama urbana.

Transport públic comfortable i eficient

L’investigador del CSIC ho ha dibuixat com una cadena de passos que necessitaria “que l’Àrea Metropolitana assumís les competències necessàries” per entendre el territori com a comú “al marge dels municipis”. Una fórmula que permetria, per exemple, “apostar globalment per un transport públic confortable i eficient” i combinar-lo alhora “amb una política de peatges per entrar a la ciutat -de caràcter restrictiu com ja apliquen altres capitals europees- i incorporar-hi carrils VAO (vies d’alta ocupació). Dues receptes que, segons Querol, haurien d’anar acompanyades “d’una zona de baixes emissions ben delimitada, com ja fa 10 anys apliquen en altres ciutats europees”.

Fer la ciutat més saludable

Aquest conjunt de mesures haurien d’anar associades a un canvi urbanístic. Querol posa d’exemple que en funció de la posició d’un carril bici, es pot reduir la contaminació un 30 %. També aposta per tenir en compte aquests aspectes a l’hora de planificar certs espais dirigits a la població més sensible a la contaminació, com els parcs infantils o els centres d’atenció primària.

“La contaminació és un problema estructural”

L’investigador del CSIC Xavier Querol ha lamentat al programa ‘bàsics’ que a Barcelona la pol·lució “és un problema estructural”. Argumenta que els registres de la ciutat superen els llindars europeus de protecció de la salut.