Davant del problema evident de l’accés de l’habitatge, que afecta especialment els joves, neix WikiHousing Barcelona, un procés participatiu de construcció sostenible d’habitatge públic per al jovent. En una entrevista al ‘bàsics’, Pol Gaynés i Laura Souto, membres del projecte i arquitectes, han explicat que “l’objectiu és presentar una nova manera de viure, amb més espais exteriors i compartits al mig de la ciutat. La pandèmia ha estat clau per repensar la manera en què volem viure, “ens hem adonat que hi ha elements indispensables, un espai exterior on treure la vida de la casa i compartir espais i serveis, com la cuina o les rentadores”, ha apuntat Gaynés.

Es tracta d’un procés de coaprenentatge, codisseny i coconstrucció que començarà a l’abril amb formacions d’experts sobre construcció amb fusta, ferro, tèxtil i fabricació digital. “Si dissenyes tu mateix un habitatge, te’l sents més propi. Experimentem amb aquesta idea inèdita”, ha dit Gaynés.

El projecte parteix d’unes classes teòriques. La voluntat és que abans de construir tothom tingui unes nocions bàsiques i una formació oficial, però els membres del WikiHousing són multidisciplinaris. Souto ha apuntat que no cal ser arquitecte per formar-ne part: “Busquem perfils de tot, som un equip multidisciplinari de joves, no només arquitectes, perquè cadascú ha d’aportar el seu punt de vista de com vol viure”.

“Que un habitatge no sigui de maó no vol dir que sigui pitjor”

WikiHousing farà servir materials sostenibles i reciclables en els models d’habitatge. Un dels objectius és repensar el sistema constructiu: “Hem repensat la manera de construir, sempre pensem que el maó dona seguretat en una casa, però hi ha materials alternatius tan bons o millors per a la construcció“, ha dit Gaynés. “Hi ha alternatives al formigó, nosaltres utilitzarem materials reciclables o que s’havien de llençar. És innovador però es demostrarà que són materials aptes per a la construcció”, ha conclòs Souto.

Es busquen joves compromesos

El projecte s’allargarà fins al 2023, quan algunes de les participants testaran l’habitatge construït, que de moment s’espera que sigui de dues habitacions i un espai compartit.

Es preveu que l’habitatge resultant del projecte se sortegi entre les persones que hi participin perquè pugui servir com a habitatge real. A més, tota la informació que es generi durant el procés de construcció es recopilarà a la seva pàgina web per elaborar uns manuals d’ús particular. “Així no serà necessària la figura de l’arquitecte, un mateix podrà accedir a informació per poder construir-se una casa”, ha conclòs Souto.

WikiHousing està liderat pel col·lectiu d’arquitectura Straddle3La Hidra Cooperativa, centrada en la investigació per a la transformació urbana, i Societat Orgànica, experta en l’anàlisi ambiental d’edificis. El projecte compta també amb la col·laboració de diverses entitats i joves, de la Regidoria d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona i d’empreses privades de l’àmbit de la construcció.