Hi ha qui viu en cases, en pisos o, per qüestions de necessitat, al carrer o en una pensió. Tothom intenta fer de l’espai que habita la seva llar. I n’hi ha que escullen que la seva llar sigui una furgoneta. Julen Axpe ha decidit viure-hi no pas perquè estigui de vacances o perquè no pugui pagar-se res més: ell diu que s’ha enganxat a aquest estil de vida.

“Al principi va ser per l’aventura, era el 2018 i venia a actuar al teatre durant dos mesos, i volia provar-ho. Però les vivències em nodrien com a persona, la temporada al teatre es va allargar i m’hi he quedat”, explica Axpe, que actua els dissabtes al Teatreneu amb el seu monòleg ‘Furgonologo’. La seva professió de còmic és clau per entendre per què va decidir no viure en un lloc convencional: “Em vull exposar a les experiències i fer projectes associats a la furgoneta”.

Al teatre, explica el recorregut que ha fet des que va marxar d’Otxandio, al País Basc, i es va establir a Barcelona. I omple de contingut Instagram i TikTok explicant com és el seu dia dia a la seva Volkswagen a la Guineueta, en un dels pocs aparcaments sense zona blava o verda que queden a Barcelona. “El barri m’agrada i els veïns ja em coneixen, també els nens que van a l’escola d’aquí a tocar, que em segueixen a TikTok i em demanen fotografies”, relata.

Dutxes al gimnàs i rentadores per sorteig

Tret del confinament més dur en l’inici de la pandèmia i una temporada en què va tornar al seu poble natal després d’una lesió, en Julen ha fet de la furgoneta el seu camp base. Hi té l’espai just i les eines bàsiques per dormir en un llit plegable i cuinar en dos fogons de càmping gas: “Truites de patates, a la francesa, mongetes de pot i patata bullida, poca cosa més perquè la majoria d’àpats els faig fora“.

Com que és jugador del Club Esportiu Júpiter, es dutxa en acabar l’entrenament, i també està apuntat a un gimnàs que pot aprofitar. Les rentadores, explica, les posa per sorteig: “A Instagram faig concursos per anar a rentar la roba a casa de desconeguts, i així faig amistats o conec famílies de tot tipus”.

Furt al cotxe del costat

En Julen diu que dorm tranquil al carrer, tot i que reconeix que en alguna ocasió ha passat por. Per exemple, quan van forçar el cotxe del costat en l’aparcament de la Guineueta on té el camp base per robar-hi: “Vaig sentir dues persones que parlaven i el soroll d’un vidre en trencar-se. Vaig mirar per la finestreta i vaig veure que estaven obrint el cotxe del costat per robar-hi. En aquell moment vaig pensar que si intentaven obrir la furgoneta, l’ensurt se l’endurien ells en veure que a dins hi ha algú dormint!”.

Una decisió “de cor”

Preguntat per si es veu molts més anys vivint en un vehicle, en Julen respon que és l’estil de vida que ha triat “a curt termini” perquè en treu profit professional, però no ho vol de forma permanent: “Si penso en parella o fills, crec que des d’aquí no podré començar a construir, però ara les meves vivències van per una altra banda”. De moment, viure en una furgoneta és una decisió que pren “de cor”.