La primera promoció municipal d’allotjaments construïts amb contenidors fa un any. Els APROP es van estrenar al Gòtic com una solució temporal per a persones i famílies en procés de desnonament o que ja han perdut la casa, mentre esperen que els adjudiquin un habitatge definitiu. De moment, la majoria d’inquilins que van entrar-hi fa un any continuen vivint als 12 pisos prefabricats. Només hi ha hagut rotació en un.

“Si fos per mi, ja em quedaria aquí”, diu Rebeca Andreu, mare amb tres menors a càrrec, que considera “un regal” el fet d’haver accedit als pisos. Anava per la quarta ordre de desnonament de l’habitatge de la Barceloneta on vivia quan van adjudicar-li un dels quatre allotjaments APROP que tenen dues habitacions. Per posar-hi alguna pega, diu que sovint no han tingut connexió wifi i troba a faltar una rentadora als pisos, “però podria haver estat pitjor”.

La promoció del Gòtic feta amb contenidors té 12 allotjaments

Lourdes Herruz, referent municipal dels APROP de Ciutat Vella, explica que aquí no hi havia espai per a una bugaderia comunitària. Aquesta és una de les qüestions que se solucionaran en el pròxim bloc d’aquestes característiques, que es construirà a Glòries abans d’acabar l’any. “També tindran un espai comunitari i un hort urbà”, assegura.

A la promoció del Gòtic resideixen ara mateix 21 persones. Totes paguen un lloguer mensual que representa al voltant del 20 % dels ingressos i la previsió és que l’estada tingui una durada d’uns dos anys, tot i que no és un termini màxim. Els contractes es renoven cada sis mesos.

Un sostre per al Jaume i la Laika

Això és el que fa per ara Jaume Mengual, que ha passat de dormir al carrer, “en un pàrquing”, a fer-ho en un dels allotjaments individuals. “Aquí ho he trobat tot, un sostre, un llit, m’ha donat una volta la vida”, diu. Hi viu, com vam explicar al ‘bàsics’, després d’obtenir la llum verda per entra-hi amb la seva gossa Laika. La raça de l’animal, considerada potencialment perillosa, havia estat inicialment un obstacle i el Jaume estava disposat a renunciar a l’allotjament si la Laika no hi podia viure. Un any després, tots dos s’han adaptat al pis de 30 metres quadrats, i a més el comparteixen ara amb una companya del Jaume i un altre gos.