Seguir o no seguir el rival a les xarxes socials? Vet aquí un possible dilema per a polítics i representants públics. Fer “follow” significa respecte, curiositat, proximitat ideològica amb l’altre? No seguir-lo vol dir menyspreu, coherència o manca d’interès? Al ‘bàsics’ hem repassat els comptes de Twitter dels líders municipals o candidats ja proclamats de cada partit per esbrinar qui segueix qui i altres curiositats.

Valls i Colau, els més seguits

Són els dos líders amb més seguidors a la xarxa, molt per sobre de la resta. L’alcaldessa, Ada Colau, en té més de 850.000, però la supera l’ex-primer ministre francès i ara candidat de Barcelona Capital Europea, Manuel Valls. El segueixen més d’un milió de persones. Entre elles, però, només figuren dos líders municipals: Jaume Collboni (PSC) i Alberto Fernández Díaz (PP). Tampoc Valls no és generós en “follows”: només segueix Collboni i Colau, aquesta última des de fa menys d’un mes. En canvi en la seva cronologia hi apareixen fins a 99 comptes relacionats amb Ciutadans, el partit que li dona suport.

L’afinitat de Colau amb la PAH, de la qual va ser portaveu, també és evident: segueix 175 comptes relacionats amb la plataforma. I també la majoria de caps de cartell municipals (excepte Valls i Fernández Díaz), però no, per exemple, personalitats com Carles Puigdemont.

Curiositats dels altres líders

Entre les curiositats dels altres candidats o presidents de grup de l’Ajuntament, hi trobem que Ernest Maragall no segueix el president de la Generalitat, Quim Torra, que encapçala el govern del qual formava part fins fa pocs dies el candidat d’ERC. O que Neus Munté (PDeCAT) no segueix els tinents d’alcalde Gerardo Pisarello, Laia Ortiz o Janet Sanz, però sí Jaume Asens. Qui segueix més rivals polítics és Jaume Collboni, tots excepte Eulàlia Reguant. La cupaire, per la seva banda, ignora Manuel Valls o Carina Mejías, però sí que segueix el compte de Ciutadans. I el popular Alberto Fernández Díaz és l’únic que ha optat per no seguir els tuits d’Ada Colau.

El diagnòstic

Aprofundim en l’anàlisi amb el consultor de comunicació política, Jordi Crisol: qui ho fa millor? cuiden les xarxes, ens candicats? com ha de ser un bon perfil?

Una de les recomanacions que fa és no obrir comptes a totes les xarxes indiscriminadament i mantenir-los sempre actualitzats. En el cas concret de Twitter, Crisol apunta que “és important diversificar a qui segueixes”.