El Turó Parc és un dels 12 parcs històrics que té la ciutat, als quals està prohibit que puguin accedir els animals per protegir els elements d’aquests espais. L’única excepció era, precisament, el Turó Parc. Per això, ara l’Ajuntament ha posat en marxa aquesta mesura, amb l’objectiu de protegir tota la nova vegetació que s’hi ha plantat, que necessita un temps per consolidar-se i créixer. Aquest és un “jardí històric de Barcelona” que té una gran riquesa paisatgística i un valor artístic que està en procés de remodelació. Des del govern municipal es vol “reforçar el caràcter verd del parc” i recuperar el paisatge d’arbrat que té aquest espai. Les obres que s’estan fent al parc s’acabaran al maig. Serviran per millorar la impermeabilització del llac, se’n canviarà el sistema de reg, el mobiliari urbà i la zona de jocs infantils. La inversió prevista és de 806.000 euros.

De moment no es multarà els propietaris

Durant les primeres hores en què està vigent la normativa és constant el degoteig de propietaris amb gossos que accedeixen al parc. N’hi ha que no coneixen la prohibició, però també n’hi ha d’altres que hi entren sabent que no ho poden fer. Els detractors d’aquesta normativa afirmen que la majoria dels propietaris fan cas de les lleis que fan referència als cans i no calia haver arribat més lluny prohibint-los-hi l’accés. “La majoria dels propietaris de gossos som cívics. Per un 5 % hem de pagar tots”, ha dit Marta Diumanjó, de l’associació Turó Can. També s’hi ha pronunciat Roman Camps, de l’Associació de Veïns Turó Park, qui s’ha mostrat escèptic amb la prohibició perquè creu que els usuaris no en faran cas, com ja ha passat amb altres normatives. “Els gossos sense lligar estan prohibits des de sempre. Hi ha un cartell a l’entrada del parc. Es fan regulacions i ningú no en fa cas. Ningú no les fa complir”.

Segons el consistori, el parc s’ha deteriorat en els últims anys, en part per la presència “nombrosa” de gossos. Amb la nova mesura de protecció se’n vol recuperar l’ús per als veïns. Com que la normativa s’acaba d’incorporar, el consistori serà permissiu i no multarà els propietaris que visitin el parc amb les seves mascotes. Ara bé, només serà durant un temps determinat, mentre s’acostumin a la nova realitat. Més endavant sí que hi haurà sancions per als infractors. Perquè la mesura no els agafi per sorpresa i hi hagi un temps d’adaptació, l’Ajuntament ha iniciat una campanya amb informadors al parc que els resoldran tots els dubtes.

Un espai alternatiu per als gossos

Per satisfer als propietaris de gossos s’ha estrenat una nova àrea destinada als cans als Jardins de Piscines i Esports. Està situada al xamfrà dels carrers de Ganduxer i Bori i Fontestà. Es tracta d’una zona d’esbarjo per a gossos de 1.100 m2 amb jocs d’agilitat, abeuradors per als animals i una zona de descans per als propietaris. S’espera que aquesta àrea pugui suplir la prohibició al Turó Parc. Alguns dels usuaris d’aquest espai han criticat que és massa petit perquè els animals puguin córrer. També han denunciat que la nova àrea és insuficient per absorbir tots els gossos que hi ha al barri. Aquí també s’ha posat en marxa una campanya de comunicació amb informadors que explicaran als veïns l’estrena d’aquesta nova àrea i el veto dels gossos al Turó Parc.

Jardins Piscines i Esports gossos