La ruta més curta no sempre és la millor. És una de les sentències amb què es resumeix aquesta història. També es podria aplicar la cita que la tecnologia no sempre és una aliada. Ho subscriurien segur centenars de turistes que cada dia pugen a peu al Parc Güell des del metro de Vallcarca fent servir com a guia Google Maps.

Des de fa uns dos anys, la ruta òptima que calcula l’aplicació és girar des de l’avinguda de Vallcarca pel carrer de les Medes. Això suposa continuar per la baixada de Briz i enfilar per aquest carrer una ascensió cada cop més pronunciada fins topar-se amb unes escales. Un esforç considerable per a qui no gaudeixi de bona forma física, i sobretot una sorpresa inesperada i desagradable per a persones amb mobilitat reduïda o amb cotxets. “Intenten pujar-los per la rampa i no poden”, descriu un veí.

Turistes pujant per la baixada de Briz cap al Parc Güell, seguint les indicacions de Google Maps

Menys turistes a l’itinerari recomanat

L’odissea provocada per Google és en realitat totalment evitable. De fet, l’itinerari des de Vallcarca que recomanen webs oficials, com el del mateix Parc Güell, es troba només un carrer més enllà, a la baixada de la Glòria, equipada amb diversos trams d’escales mecàniques fins a l’avinguda del Coll del Portell. Però la que havia estat una ruta fins i tot massificada fa només uns mesos ha estat desplaçada ara per l’hegemonia de Google Maps.

Les escales mecàniques de la baixada de la Glòria són la ruta més còmoda, excepte els trams avariats des de fa mesos

L’embolic té diverses implicacions. A més dels turistes, hi ha uns altres damnificats: els comerciants de l’avinguda de Vallcarca i de la baixada de la Glòria. A l’última hi té una botiga de records Pinto Vyas, que calcula les pèrdues dels dos últims anys en un 80 %: “Si ve un metro amb 100 persones, per aquí ara només pugen 20. Han tancat molts negocis”. Ell mateix conserva ara només un dels dos establiments que tenia.

Boicot a la senyalització

“Ens hem reunit més de 10 vegades amb l’Ajuntament”, explica Bikash Timilsina, que treballa també en una botiga de records en el tram de l’avinguda de Vallcarca, esquivat per Google. Davant del gegant informàtic no hi ha gaire cosa a fer. Millorar la senyalització? “Hi havia més cartells però els trenquen”, assegura i apunta com a responsables altres comerciants, els del carrer de les Medes, que se’n beneficien de la confusió.

Els qui també asseguren que han sortit guanyant són veïns a l’entorn de la baixada de la Glòria: “Es nota que n’hi ha menys i per mi, millor”. “Almenys si no passa tanta gent per les escales mecàniques, no s’espatllen tant”, apunta un altre veí. Les avaries són constants, asseguren, i algun tram fa més d’un any que està aturat, pendent de la reurbanització del carrer. I és que aquesta sigui la ruta fàcil i recomanada no vol dir tampoc que estigui del tot lliure d’inconvenients.