Aglomeracions de turistes al carrer del Bisbe, absència de comerç tradicional a les Galeries Maldà o pressió i especulació immobiliàries són algunes de les situacions amb les quals han de conviure els veïns del barri Gòtic diàriament. Són fruit de l’impacte que hi té el turisme des de fa anys i així les han identificades els mateixos veïns en el projecte Fotoveu, que ha impulsat l’Agència de Salut Pública de Barcelona.
Una mirada personal i crítica
La proposta neix de l’estratègia Barcelona salut als barris, que va identificar al Gòtic diverses necessitats sempre amb un element comú: la massificació turística. Per fer evident com afecta la qualitat de vida i la salut, 13 veïns de l’espai social La Negreta i del Casal de Gent Gran Pati Llimona han fotografiat espais i situacions quotidianes que reflecteixen l’experiència personal. El resultat d’aquesta mirada és una publicació i una mostra fotogràfica que després d’exhibir-se al Centre Cívic Pati Llimona recorrerà des d’aquest març altres espais del barri, com la Biblioteca Gòtic – Andreu Nin o el CAP Gòtic.
Una de les imatges seleccionades és la que va captar Montserrat Canals a la plaça de George Orwell:
Per a la Montserrat, és una mostra de la lluita del barri contra la pressió immobiliària, de la qual ella mateixa és víctima. Després de viure els últims 20 anys al Gòtic, l’estiu passat es va veure forçada a marxar-ne perquè li doblaven el preu del lloguer. “Per mi ha significat passar un dol perquè en aquell pis hi tenia arrels, com un arbre”, i explica que és d’aquesta manera que es perd la identitat, i “qui perd la identitat ho perd tot”.