Turisme de Barcelona celebra la injecció de visitants que la ciutat ha rebut aquesta Setmana Santa, però accepta que el turisme pot generar malestar: “Puc entendre que una afluència important pugui generar molèsties i hem de treballar per reduir-les”, ha dit Eduard Torres, president del consorci, en una entrevista al programa ‘bàsics’. Torres ha explicat que es treballa per fer una aposta que permeti dispersar el turisme i desestacionalitzar-lo, a través d’oferir noves experiències o visites en altres indrets de Catalunya per als repetidors: “El territori ens ho agrairà”, ha dit.

Preguntat per les piulades del regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, que ha titllat les aglomeracions d’aquesta Setmana Santa d'”insuportables”, el president de Turisme de Barcelona ha destacat el pes del sector per a l’economia de la ciutat: “No puc estar plenament d’acord amb aquestes paraules perquè hem estat dos anys amb la ciutat molt trista i especialment a Ciutat Vella, amb botigues i hotels tancats”. Torres considera que els anys de pandèmia han servit per constatar el model que ha de seguir Barcelona: “Hem de ser capaços de casar els interessos”.

Un 15 % dels hotels han canviat de propietat durant la pandèmia

Aquesta Setmana Santa, el sector comptava amb la previsió d’arribar al 80 % d’ocupació, però s’han superat les expectatives fins a vorejar el 90 %. Ara bé, cal tenir en compte que hi ha un 13 % dels hotels tancats, que Torres espera que s’animin a obrir després de veure les bones xifres d’aquest abril. La pandèmia també ha provocat un canvi de mans en els hotels de la ciutat: Turisme de Barcelona xifra en un 15 % els establiments que han canviat de propietat en aquests dos anys.

Segons Torres, això significa una “actualització dels hotels, amb noves maneres de funcionar, alhora que la propietat pot estar menys arrelada a la ciutat”. El consorci xifra en un 10 % la facturació dels hotels l’any 2020 a Barcelona respecte al 2019 i del 30 % el 2021, i preveu que aquest 2022 s’arribi al 70 o 80 % de la facturació que es va fer l’any previ a la pandèmia.

Previsions optimistes per a l’estiu, tot i que frenades per la guerra i la inflació

“Quan vens de facturar un 30 % i veus que s’arribarà al 70 %, estem optimistes, però no s’arribarà a les xifres de prepandèmia a causa de la guerra a Ucraïna i de la inflació en els preus“, ha pronosticat Torres. Alhora, ha celebrat que l’arribada de turistes dels Estats Units hagi estat rellevant aquesta Setmana Santa perquè “això vol dir que no associen tot Europa amb el conflicte”. Pel que fa al turisme rus, ara inexistent a la ciutat, ha explicat que significava un 2 % del total de visitants, però que hi ha indrets dedicats al turisme de luxe, com el passeig de Gràcia, on notaran un impacte significatiu.