Viure a Barcelona alguns dies pot no ser una experiència del tot plàcida. Per fer més fàcil el dia a dia a la ciutat, el tuitaire @alexsnclmnt ha fet un fil en què explica alguns trucs desconeguts per la gran majoria de barcelonins. Per exemple, que l’ordre dels pictogrames a l’entrada de les estacions de metro indica quina és la línia que tenim més propera.

T’expliquem altres consells i recomanacions sobre mobilitat, problemes quotidians, menjar i cultura que potser no sabies i poden ser útils per sobreviure a Barcelona.

Les illes de l’Eixample indiquen els punts cardinals

Les illes de l'Eixample estan dissenyades per aprofitar el sol al màxim
Les illes de l’Eixample estan dissenyades per aprofitar el sol al màxim

Si agafem qualsevol de les illes de l’Eixample, el xamfrà que dona al Besòs per la part de muntanya ens indicarà el nord. Per contra, al sud, molt més lluminós, tindríem el xamfrà contrari, el del costat Llobregat i banda marítima. Això és perquè  Ildefons Cerdà va dissenyar les illes de l’Eixample de manera que es pogués aprofitar al màxim la llum solar i que la part de façana ombrívola (que mira al nord) fos com més petita millor. Aquesta disposició ens pot ser útil per ubicar els punts cardinals a la ciutat. Els meteòrolegs de betevé han elaborat una guia completa amb altres consells d’orientació.

A l’aeroport, sense pagar extra a l’autobús

Anar a l’aeroport de Barcelona-el Prat en transport públic no té perquè ser sinònim de fer una despesa extra en transport públic. Anar en taxi és una opció, com també pagar l’extra de 5,15 € de l’L9 o els 5,90 € de l’aerobús. Però també existeix la possibilitat d’arribar-hi en autobús ordinari, concretament amb la Línia 46, tot i que amb un recorregut amb parades. És un bus que surt de la plaça d’Espanya i recorre la Gran Via en direcció a l’aeroport.

El control de vols regionals t’estalvia fer cua a l’aeroport

Si hi ha cua en el control de seguretat principal de la T1 de l’aeroport de Barcelona-el Prat, hi ha una opció que et pot fer estalviar temps. En lloc d’accedir per la planta 3 a la zona d’embarcament, la més habitual, és possible passar el control a la planta 1, a la zona d’arribades. Cal anar al passadís que permet accedir als pàrquings, concretament en direcció a la zona d’aparcament A, i passar el control de vols regionals que hi ha al fons. Després, caminant és possible moure’s per qualsevol de les portes d’embarcament de la T1.

El control de vols regionals es troba a tocar de l’accés al pàrquing A de la planta d’arribades

El preu de la gasolina, en un mapa

Omplir el dipòsit de gasolina o gasoil del cotxe s’ha encarit en els darrers mesos, tot i la subvenció de 20 cèntims d’euro vigent des de l’abril. Els preus del carburant, a més, varien substancialment d’una gasolinera a una altra. Aquest mapa de benzineres de betevé actualitzat dia a dia permet saber on és més barat proveir de carburant. També hi ha aplicacions que utilitzen la geolocalització per la mateixa funció.

Si et cau un objecte a la claveguera, hi ha esperança

Una brigada de sanejament de l’empresa municipal Barcelona Cicle de l’Aigua es dedica a rescatar tot tipus d‘objectes extraviats que cauen a les clavegueres. Cada any fan centenars d’operacions per recuperar diners, auriculars i objectes més curiosos, com per exemple, dentadures. Per demanar si es pot activar la brigada, cal trucar al telèfon d’atenció a la ciutadania de l’Ajuntament de Barcelona (010) o al Telèfon del Civisme (900 226 226).

Un operari tracta de recuperar un objecte que ha caigut en un embornal

Amb l’app Fonts BCN, no passaràs set

Hi ha aplicacions de l’Ajuntament de Barcelona de tota mena, però n’hi ha una de dedicada exclusivament a situar les fonts de tota la ciutat. Fonts BCN geolocalitza els punts per beure aigua i també els sortidors ornamentals, també amb fotografies.

Si has d’anar al lavabo, aquest mapa t’ho posa fàcil

Un mapa creat per tres barcelonins indexa els 155 lavabos d’accés públic que hi ha a Barcelona. Hi ha ha geolocalitzades les cabines que hi ha a l’espai públic i també els equipaments de la ciutat on es poden utilitzar els serveis. El mapa va ser creat amb les dades obtingudes després de fer una petició de transparència a l’Ajuntament de Barcelona.

Un mapa elaborat per tres barcelonins col·loca els lavabos públics disponibles a la ciutat

Too Good to Go, per salvar menjar a preu reduït

Salvar menjar d’acabar a la brossa i estalviar diners és possible amb Too Good to Go. L’aplicació va néixer el 2016 a Dinamarca i a Barcelona s’hi han sumat centenars de comerços. Cada dia, actualitzen la seva oferta per passar a recollir en locals de bars, restaurants, forns de pa i altres comerços d’alimentació. Normalment, l’oferiment inclou un paquet amb un assortit de menjar rebaixat de preu.

Teatre a meitat de preu a Last Minute

El servei Last Minute de l’Ajuntament de Barcelona ofereix diàriament entrades d’espectacles pel mateix dia a meitat de preu. Les ofertes es poden adquirir a partir de tres hores abans de l’inici de la sessió escollida a l’oficina del Palau de la Virreina, al número 99 de la Rambla.