La tecnologia i sobretot la tenacitat s’han aliat en aquesta història per arribar a un final feliç. En dona fe el temps que s’ha trigat a aconseguir-lo: els fets van passar el 16 de juny i ha estat cinc mesos després quan TMB ha aconseguit reunir (davant de les càmeres de betevé) els dos protagonistes. Un és el Faizan, un passatger de bus que hi va trobar un sobre perdut. L’altre és l’Adams, el propietari dels 5.000 euros que hi havia a dins.
Els portava en bitllets, per més detalls en un sobre com els que s’utilitzen a les eleccions. “Eren meus, els havia agafat per comprar algunes coses”, explica l’Adams Yakubu, veí del Besòs. Aquell diumenge tornava al barri amb el V31 des de la Trinitat Vella. Va baixar a la rambla de Prim sense adonar-se que el sobre que portava a la butxaca li havia caigut al seient.
Allà mateix el va trobar el Faizanshatiq Muhammad, veí del Poblenou, quan va pujar al mateix bus uns instants després. Assegura que no s’ho va rumiar: sense obrir el sobre, li va donar al conductor i se’n va oblidar.
“Aquí hi ha molts diners!”
“Li vaig donar les gràcies i més endavant, quan vaig tenir un moment, el vaig obrir”, relata el xofer, Roberto López. “Vaig començar a comptar i vaig pensar ‘uf, aquí hi ha molts diners!'”. Va trucar a la central i el va custodiar fins que el va entregar a un company que se’n va fer càrrec. Sense cap pista al sobre ni cap denúncia, la història podria haver acabat aquí.
Les imatges de les càmeres, l’única informació per buscar-los
“Tenim situacions en què ens costa trobar les persones”, reconeix des de TMB el responsable de Seguretat i Protecció Civil del metro, Ricard Ortega. “Però ho intentem i més encara si tens una quantitat de diners important”. Aquest era el cas i per això van proposar-se localitzar-ne no només el propietari sinó també el Faizan a partir de l’única pista de què disposaven: les imatges de les càmeres de bus.
“L’inici és molt dur perquè no tens noms però la tecnologia és de gran ajuda”, diu Ortega. De fet, l’equip de seguretat de TMB els ha buscat no només als busos sinó també a la xarxa de metro, aprofitant “el potencial dels sistemes de videovigilància”. I finalment “es va localitzar l’Adams a partir del grup de persones que l’acompanyaven al bus aquell dia”. Primer es va contactar al metro amb un d’aquests companys i aquest va confirmar que coneixia el propietari dels diners.
Tornar uns diners perduts té recompensa obligatòria per llei
El colofó de la història l’ha posat la trobada a les instal·lacions de TMB dels dos homes, a més del conductor. “Ha estat un cop de sort”, diu satisfet l’Adams, que ha recuperat uns diners que donava per perduts. Però també ha estat una sort (o més aviat un premi merescut) per al Faizan perquè tornar uns diners perduts té recompensa per llei. Ho diu el Codi civil, que obliga el propietari a donar com a mínim un 10 per cent de la quantitat a qui els troba. Un bon pessic per a una acció de bona voluntat.