Les tarimes de les primeres terrasses baixades a la calçada i amb l’estètica millorada es produiran a Barcelona, amb materials locals, i seran 100 % accessibles. L’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya, dissenyador del nou model, produirà la fusta amb arbres de la muntanya de Collserola a través d’una “gestió forestal sostenible”. L’objectiu és que tots els elements siguin “de quilòmetre zero”, tal com ha explicat l’arquitecte fundador de l’IAAC, Vicent Guallart, al programa ‘bàsics‘, de betevé.

Vicent Guallart, al ‘bàsics’
ENTREVISTA COMPLETA

Aquesta prova pilot, ja visible en una terrassa del carrer de València amb Casanova, consisteix en una tarima de fusta que permet ampliar l’espai de les voreres per encabir-hi les taules i les cadires. El projecte està pensat perquè sigui totalment accessible. En el cas de la primera prova a l’Eixample, la tarima ha quedat una mica més elevada perquè la vorera és més baixa del previst, però els dissenyadors de l’IAAC ja estan elaborant una petita rampa per solucionar l’obstacle. “Tot el que es faci en espai públic a la ciutat ha de ser accessible”, ha reivindicat Guallart.

Una ciutat amb menys elements fixos

L’ús de la fusta com a material principal del nou disseny de les terrasses no és casual: “Vam decidir fer la proposta amb fusta perquè és més sostenible i és fàcil de desmuntar“, explica l’arquitecte, que aposta per una ciutat que tingui cada cop menys elements del mobiliari urbà fixos a terra. “Calen més elements que es puguin moure”, defensa. Això permetria, per exemple, fer actuacions puntuals més ràpides per alliberar carrers si hi ha algun esdeveniment previst.

El de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya és el primer projecte acceptat per l’Ajuntament i ja en proves per millorar el disseny de les terrasses baixades a la calçada en el context actual de pandèmia pel coronavirus. Ara bé, la convocatòria s’ha obert a totes les empreses del sector perquè proposin prototips. La intenció és substituir els blocs de formigó de color groc actuals.