La revetlla de Sant Joan no és una nit de celebració per a tothom. Els refugiats ucraïnesos que han viscut la guerra a primera línia de foc tenen el record de les explosions present, i els petards els poden fer reviure el tràngol. Per això l’Associació d’Ajuda als Refugiats d’Ucraïna a Barcelona reparteix aquests dies taps per a les orelles: “Hem demanat diverses capses i esperem que puguin ajudar que no ho passin malament“, ha explicat Yuri Mykhaylychenko, membre de l’associació, en una entrevista al programa ‘bàsics‘.

“Tot i que la nit de Sant Joan és molt bonica, per la gent que ha passat un bombardeig, qualsevol petard significa un infern“, ha recordat. És una de les funcions que ara fa aquesta entitat, que ajuda algunes de les 1.700 persones empadronades a Barcelona des de l’inici de la guerra. Donen suport a les famílies acollidores amb menjar, productes de neteja i material escolar; i també ajuda logística a les que viuen en hotels i necessiten fer trasllats.

Més de 1.700 refugiats s’han empadronat a Barcelona des de l’esclat de la guerra a Ucraïna

“Hi ha hotels que ara prefereixen treballar amb turistes”

L’arribada de la temporada alta de turisme ha provocat, segons Mykhaylychenko, que alguns establiments es decantin per allotjar visitants i això obliga a fer trasllats: “Hi ha hotels que prefereixen treballar amb turistes i mouen els refugiats a altres hotels o fins i tot ciutats”. Per això ara l’associació també es dedica a ajudar en el moviment de les famílies d’un allotjament a un altre.

Crida per aconseguir un nou magatzem

Ara l’associació té un acord amb el Banc dels Aliments que li permet garantir una línia de subministrament a les famílies ucraïneses que ho requereixen. Per això fan una crida per aconseguir un nou local de més capacitat que els permeti emmagatzemar el menjar que després reparteixen en condicions: “Treballem en una oficina de 30 metres quadrats que se’ns ha quedat petita, i necessitem un nou lloc”.