Ja fa dies que els cartells de liquidació pengen de l’aparador i, segons expliquen als dos comerços, la casualitat ha fet que hagin decidit posar punt final a la seva trajectòria en el mateix moment. A finals d’aquest mes de març tancaran la botiga Coses de Casa, dedicada al parament de la llar, i la cistelleria Germanes Garcia.

Segons explica Anna Garcia, una de les germanes propietàries de la cistelleria, no hi ha secret en el tancament: “Fa molts anys que treballem i hem decidit jubilar-nos”. Garcia assegura que el local, al qual s’accedeix pel carrer dels Banys Nous, 15, és de lloguer i, tot i que ja sap quin negoci s’hi posarà, prefereix no fer-ne comentaris. També resta importància al tancament Josep M. Ferrer, propietari del Coses de Casa, que, amb 79 anys, diu que el seu negoci de la plaça de Sant Josep Oriol, 5 “ja no es el que era”.

Els comerços amb què comparteixen clientela al Gòtic, com la Ganiveteria Roca, la Llibreria Quera o la botiga d’estampacions Miret, coincideixen a lamentar la pèrdua de botigues històriques al barri. “Que l’etiquetin com vulguin, però quan tanca una botiga emblemàtica es perd patrimoni a la ciutat, sigui en àmbit arquitectònic o cultural”, assegura Raimon Quera.

Ell és el propietari la Llibreria Quera, dedicada a l’excursionisme, i ja fa anys que busquen llogater per a l’espai que ocupen, perquè no els és rendible. No són els primers que cauen: la jugueteria Monforte ja va tancar el 2013.

Lloguers desorbitats, moviment continu

A la Miret i a la Roca també lamenten el recanvi continu de botigues que hi ha la zona. Segons Montserrat Trapé, que despatxa a la ganiveteria, “obren comerços que poden estar bé però al cap de poc desapareixen” i això, segons explica, desconcerta la clientela.

Rosa Miret és propietària de la botiga d’estampacions, que enguany celebra el centenari, i té un diagnòstic per a aquest fenomen: “Es paguen uns lloguers astronòmics, de 10.000 o 20.000 €, i això fa que hi hagi més moviment del que ens agradaria”. Segons explica, per molta venda que hi hagi, és insostenible mantenir una botiga amb un lloguer amb aquests preus.