“Autodefensa no és aprendre a barallar-se sinó a defensar-se i a evitar la baralla i les agressions”. Així és com explica la instructora Clarissa Fontana els objectius que persegueix el curs que imparteix a Ca la Dona. Un equip de betevé ha pogut entrar a l’aula on les participants aprenen tècniques de defensa, comparteixen experiències i recreen situacions fictícies d’agressió per posar en pràctica el que han après.

Les dones inscrites expliquen que el que aprenen al curs les fa sentir més segures. “No som tan dèbils com ens pensem”, assegura Rocío Vilaró, que s’ha inscrit al curs amb la seva filla menor d’edat. El curs que fan és de nivell II. Les alumnes aprenen a defensar-se de més d’un agressor i també aprenen a caure. “El fet de tenir eines quan et trobes en situació i que el cos sàpiga reaccionar em fa sentir més segura”, explica Júlia Naya, una altra de les alumnes.

Els tallers d’autodefensa són una de les eines que ofereixen a Ca la Dona per combatre les violències masclistes i facilitar l’empoderament, així com “trencar estereotips sobre la debilitat i la vulnerabilitat” de les dones. L’objectiu és adquirir eines per respondre a agressions físiques, verbals i psíquiques presents en el dia a dia. També s’hi fan classes de kick-boxing i d’arts marcials com l’Aikido.

Què és Ca la Dona?

Situat al bell mig de Barcelona —al carrer de Ripoll—, Ca la Dona és un espai de reunió i reflexió per a grups de dones de la ciutat i rodalia. La seva missió és, entre d’altres, intercanviar idees, fer activisme des d’un punt de vista feminista i practicar el treball en xarxa. Per això, a Ca la Dona es desenvolupen diversos projectes a banda dels tallers, com ara el FemArt, que acull i potencia artistes dones, lesbianes i trans.