La presència d’adolescents entre els participants en les grans botellades dels darrers dies ha fet saltar algunes alarmes, tot i que el consum d’alcohol entre gent jove no és una novetat segons alerta Sílvia Mondón, psiquiatra de la Unitat d’Addiccions de l’Hospital Clínic. Mondón ha explicat en una entrevista al ‘bàsics’ que “un 1 % dels joves d’entre 14 i 18 anys beuen diàriament”, fent referència a l’última Enquesta sobre l’ús de drogues a l’ensenyament secundari a Espanya (ESTUDES 2018-2019).

Entrevista amb la psiquiatra Sílvia Mondón
Entrevista completa

A més, explica Mondón, un de cada quatre joves de les mateixes edats pateix intoxicacions molt importants per alcohol i cada setmana entre vuit i 10 joves arriben a l’hospital intoxicats per alcohol i altres substàncies. Tot i això, la psiquiatra considera que ja fa temps que s’ha arribat al límit de la davallada d’edat en què es consumeix per primera vegada i que actualment hi ha una polarització, ja que una part dels joves beuen molt.

Mondón comenta que les dades, en conjunt, són preocupants ja que “la poca percepció de risc i l’alta disponibilitat fan que beure alcohol sigui com jugar a la ruleta russa perquè es converteixi en un addicció“.

Fenomen aguditzat amb la pandèmia

Tot i que recorda que les botellades i el consum d’alcohol entre els joves ja existien abans de la pandèmia, la psiquiatra considera que és un fenomen que s’ha aguditzat ja que ara, a través de les xarxes socials, és fàcil concentrar milers de persones en poca estona. Això, barrejat amb el consum d’alcohol i d’altres substàncies, pot portar a situacions perilloses, com les baralles.

Cal donar exemple

La psiquiatra Sílvia Mondón també ha relacionat el consum d’alcohol entre els joves amb la baixa percepció de risc i amb el consum generalitzat que se’n fa en el conjunt de la societat. Per això, per prevenir-lo ha recordat que cal predicar amb l’exemple i fer-ne, en general, un consum responsable també es situacions quotidianes com les celebracions familiars.