Tenia molt clar que si la Laika, la seva gossa, no podia accedir al pis, ell tampoc no hi entraria. Ho va explicar així a betevé fa unes setmanes. El Jaume Mengual ja sabia que li havien concedit un dels allotjaments APROP del Gòtic, els pisos prefabricats en contenidors. L’oportunitat de deixar el carrer i aconseguir un sostre per a tots dos topava, però, amb un entrebanc: la raça de la Laika, considerada potencialment perillosa. La decisió d’acceptar-la al bloc depenia de l’Ajuntament. I el desenllaç ha arribat.

“Per fi tenim un sostre”

Aquest dimarts, el Jaume, amb la Laika, han passat la primera nit a l’allotjament que esperaven des del gener. “He dormit com un nen i ella, encara més”, diu el Jaume. Feia un any que no dormia sota un sostre. Arribar fins aquí no ha estat fàcil. “He hagut de fer molts papers, la llicència, l’assegurança, posar-li les vacunes…”, explica. La intervenció dels Serveis Socials i de l’entitat animalista FAADA ha estat decisiva per desencallar el cas.

“L’han estat observant per veure com es comporta i ja han comprovat que no és conflictiva”, assegura el Jaume. Tot i això, ell ha adquirit alguns compromisos, per exemple posar-li el morrió a l’ascensor o a l’escala quan la tregui a passejar. Un altre hàbit nou per a la Laika és quedar-se sola al pis. El primer dia ja s’hi ha estat més d’una hora i “ha estat estirada al seu lloc, molt tranquil·la”.

Accedir a un d’aquests allotjaments era una oportunitat per al Jaume i la Laika, ja que els equipaments públics per a persones sense llar fins ara no permeten l’accés amb animals. Ells han estat els primers de fer-ho als APROP, però de fet hi ha altres inquilins en una situació d’espera, similar a la que han passat ells dos, i pendents que es resolgui en breu.