Passejar pel carrers estrets del Raval de nit, amb els comerços amb la persiana abaixada i poc trànsit de gent pot generar incomoditat en punts on la il·luminació flaqueja. Una ruta organitzada per les associacions de veïns i comerciants, acompanyades per tècnics de l’Ajuntament de Barcelona, pretén detectar els punts del barri on cal més llum per millorar la sensació de seguretat. És un passeig per carrers que no conviden a passar-hi de nit, cantonades per on sembla que més val no girar i fanals mal col·locats o fosos que no fan la funció que haurien de fer.

Aquest dijous una vintena de persones s’han dedicat a escrutar el Raval sud, començant per la plaça del Pedró. Un dels punts on s’han aturat ha estat el carrer de l’Aurora amb el carrer de les Carretes, on és evident que falta un fanal. En els punts on sí que n’hi ha, a més, alguns balcons fan de barrera i impedeixen que el feix de llum arribi totalment al terra. “Fa falta il·luminació sobretot per al moment en què tanquen els comerços i el carrer queda en la penombra”, demana Álvaro Sánchez, de l’Associació de Veïns del Raval.

Una queixa històrica

“Que el Raval és un barri mal il·luminat és una queixa històrica”, explica Jordi Bordas, dinamitzador de l’Eix Comercial del Raval, que ha participat en les passejades. L’entitat ha fet una llista de 13 punts del barri on cal posar més llum: des de l’entramat de carrerons que formen el carrer del Tigre amb Lleó, Paloma i Ferlandina, a la mateixa rambla del Raval. També hi ha els carrers de Jerusalem, de les Ramelleres i de Carretes, entre altres.

Balcons i bastides que anul·len els fanals

Dimarts va ser el torn de la revisió a la zona nord del Raval. Al carrer de Picalquers, just a l’entrada de Riera Baixa, les entitats van detectar que cal rectificar la il·luminació: “Aquí tothom sap que hi ha robatoris, i els lladres s’esmunyen per aquests carrerons”, assegura Guillem Capdevila, de la Xarxa Veïnal del Raval. El fanal que hi ha tapat per una bastida d’obres no ajuda. Al carrer de la Paloma també van trobar que els balcons fan de barrera.