El restaurant de cuina tradicional russa Ekaterina, situat a al barri de Sant Antoni de Barcelona, fa uns dies que ha penjat cartells a l’entrada en contra de l’invasió de Rússia a Ucraïna. És la mesura que ha pres la seva propietària, Genya Petrova, contra el menyspreu que ha rebut des que va començar la guerra. “M’he vist obligada a posicionar-me perquè estava rebent atacs per la meva nacionalitat”, ha assenyalat.

Als missatges s’hi pot llegir “Estem amb Ucraïna”, “Contra la Guerra” o “Stop Putin”. Petrova ha explicat al ‘bàsics’ de betevé que “des del dia 24 de febrer els han baixat notablement les reserves i tenen moltes cancel·lacions”. La restauradora també ha lamentat que s’hagi engegat una campanya de linxament en contra el seu restaurant a les xarxes, i que als portals de valoració se’ls estigui escrivint males ressenyes d’usuaris que no n’han estat clients.

Barcelona suspèn les relacions amb Rússia per la guerra d’Ucraïna

“Tenim més informació a Barcelona que a Rússia”

Preguntada sobre com s’està vivint el conflicte des de Barcelona, Petrova explica que dins el seu mateix restaurant hi conviuen les dues nacionalitats. “Una de les cuineres té la família a Ucraïna, i se m’omplen els ulls de llàgrimes quan m’explica el que estan passant”, ha lamentat.

Actualment Petrova té la comunicació molt limitada amb els seus coneguts a Rússia. Explica que ella està més informada des de Barcelona que els seus compatriotes, ja que el flux d’informació que els arriba és segregat. “Només hi ha una sola via d’informació, i quan sempre veus la realitat des d’una perspectiva és difícil canviar d’opinió”, ha apuntat.

No vetar per la nacionalitat

La situació que s’ha trobat el restaurant Ekatrina arriba la setmana que l’Ajuntament de Barcelona demana a la cultura no vetar artistes russos si condemnen la guerra. El tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí, s’ha adreçat per carta a les direccions dels locals públics per convidar-los a rebutjar el conflicte bèl·lic i defensar la pau, però mantenir la programació de qualsevol persona d’origen rus “amb l’única exigència de la condemna a la guerra“.