El veïnatge entre l’escola Jesuïtes Gràcia i les comunitats de la Riera de Can Toda 33 i 35 ve de lluny, des que el centre (també conegut com Col·legi Kostka) es va instal·lar en aquest carrer de la Salut el 1984. Ara, aquesta convivència viu potser el moment més delicat i la causa són els nivells de soroll d’un dels patis del centre, el més proper als habitatges. Les queixes encapçalades sobretot per un veí, que han derivat en una demanda, se sumen a altres conflictes recents semblants, com el que afecta els Salesians de Rocafort o l’Escola Vedruna Gràcia.

En aquest cas, l’afer anirà, de moment, per la via judicial. Els pròxims mesos ja hi ha prevista una vista oral després que s’hagi admès a tràmit la demanda presentada a títol particular pel Raül, un veí del número 35. “Fa 30 anys que visc a la comunitat i en aquest temps l’escola s’ha anat ampliant amb un altre edifici, més alumnes, més línies i cada cop més activitats extraescolars i esportives al pati central”, relata. A això hi afegeix “l’ús de les pistes des de fa dos anys per part d’un club esportiu” vinculat a l’escola.

Denuncia que les activitats duren fins tard al vespre

La conseqüència, segons ell, és l’ampliació dels horaris en què hi ha activitat. “Tenim soroll ja a les 8 del matí i a partir de les 17 h pot durar fins a les 22 h o les 23 h, a més de partits els caps de setmana”. Assegura també que “mai” ha estat possible l’entesa i la mediació amb el centre. Amb la demanda aspira ara al “tancament total” del pati, fins i tot en horari escolar.

L’escola defensa que ja ha pres mesures com la reubicació del 70 % d’activitats

L’escola no preveu “en cap cas aquesta possibilitat”. “No estaria fent bé la meva feina, jo he de garantir el dret dels alumnes a jugar i a fer esport”, contesta la directora de Jesuïtes Gràcia, Anna Segura, que discrepa sobre l’ús intensiu de l’espai. Assegura que a les tardes l’activitat acaba a les 19.45 h, excepte dos dies, un a les 20.30 h i un altre, a les 21 h. En horari escolar, fins a un màxim de 170 alumnes es poden concentrar alhora en aquest pati en l’estona de menjador. La resta es reparteix pels altres que té l’escola.

Segura esgrimeix, a més, que ja s’han pres mesures per reduir sorolls: “El 70 % de les activitats que es feien al pati central s’han traslladat” a altres espais poliesportius del centre. També s’han modificat les entrades i sortides d’alguns grups que entraven a l’escola a través del pati i en pròxims cursos es recol·locaran en altres instal·lacions classes que ara el fan servir. A més han parlat ja amb un enginyer acústic que els farà propostes per minimitzar l’impacte.

Els veïns amenacen de demandar l’Ajuntament per no actuar

Totes aquestes mesures les ha fet arribar a l’Ajuntament, que per la seva banda ha fet dos estudis sonomètrics a instàncies dels veïns: un, l’any passat i l’últim, aquest febrer. Segons el Raül, “la conclusió és que s’incomplia la normativa i, en concret, en el segon estudi, això passava 19 dels 21 dies analitzats”. Assegura, però, que no s’ha pres cap mesura fins ara i per això s’ha presentat també, com a comunitat de veïns, una instància prèvia a la demanda contenciosa administrativa contra l’Ajuntament.

Comparteix a: