L’operació policial d’aquest dilluns ha permès desmantellar 27 narcopisos, un dels quals al carrer de la Cera. És el pis on poc després que en marxés la policia un narcotraficant va tornar per recuperar les drogues que els agents no havien vist. El president de la comunitat, Manel Ginés, reconeix que durant la primera nit sense el narcopís han dormit “més tranquils, però amb un ull obert”. I és que, tot i que només van tardar unes hores a tapiar el pis, encara estan a l’aguait perquè no tornin a ocupar-lo.

Ells mateixos han hagut d’assumir totes les mesures preventives, mentre que el banc que n’és el propietari no actuava de cap manera. Després que els Mossos deixessin el pis, els veïns es van equipar “amb guants i bosses d’escombraries” per llençar les restes de menjar que poguessin comportar més problemes un cop tapiat el pis. Hi queden encara les xeringues i altres estris dels usuaris del pis. Mentre feien aquestes tasques va aparèixer per l’edifici una procuradora de la propietat, que és Solvia segons els veïns, però no els va oferir suport de cap mena.

Ja han fet arribar al banc la factures de les despeses dels paletes que han tapiat portes i finestres. Feia mesos que intentaven parlar-hi per demanar-los que fessin alguna cosa quan es produís el desallotjament, però no van aconseguir mai resposta.

Ginés explica que des que el banc va comprar el pis no n’havien sabut res. Per Nadal, van desallotjar una dona que hi vivia com a ocupa, però que no comportava “cap problema”. Al cap de poc, hi van entrar els traficants i van punxar la llum i l’aigua. Tot plegat va generar problemes de filtracions que han fet que els veïns també hagin hagut d’assumir el cost de les reparacions de l’estructura del pis. Durant aquest temps, dos dels veïns han deixat la finca farts de la situació.

 

Neguit veïnal perquè no es tornin a ocupar

Altres narcopisos i locals desmantellats en l’operació policial també van quedar tapiats la mateixa tarda, però l’actuació d’altres propietaris per evitar noves ocupacions s’ha fet esperar més o no ha estat tan contundent.

Per exemple al local del número 50 del carrer de Valldonzella, els veïns han hagut d’insistir als cossos policials, a l’Ajuntament i finalment al propietari, un fons d’inversió, fins que aquest ha col·locat una porta antiocupació en lloc de la porta de vidre que hi havia. Ha estat gairebé 24 hores després que marxés la policia, i fins aleshores diverses persones, consumidors habituals segons els veïns, “han entrat i sortit sense oposició”, tot i el precinte policial.

Al carrer d’en Santcliment, número 18 la propietat (Bankia, segons els veïns) d’un altre local l’ha tancat amb una cadena i un cadenat. Els veïns creuen que “no és la solució” perquè “qualsevol el pot treure fàcilment” i no entenen perquè no el tapien si volen evitar que es torni a ocupar. També els preocupa que, amb el desmantellament de 27 narcopisos, augmenti l’activitat dels altres que no s’han clausurat en l’operació policial. De fet avui, en un altre portal del mateix carrer d’en Santcliment, era evident que les entrades i sortides contínues de consumidors no s’havien frenat.