L’Ajuntament de Barcelona ha expedientat una botiga al carrer de la Creu Coberta, 63, al districte de Sants-Montjuïc, que havia cobert la façana d’un edifici centenari de publicitat de l’establiment. Què poden fer i què no els comerços per promocionar-se al carrer?

En aquest cas, es tracta de la casa de compravenda d’or Oro Caja, que ha cobert la façana d’un edifici centenari acabat de rehabilitar amb cartells del negoci, cosa que el compte d’X Barcelona Singular ha denunciat.

El que poden fer els comerços i el que no per fer-se veure al carrer amb rètols i il·luminació està regulat per l’Ordenança dels usos del paisatge urbà.

Tot i això, de vegades no incomplir l’ordenança no vol dir que algunes decisions comercials no creïn impacte al carrer, especialment quan es tracta de comerços moderns que substitueixen altres d’històrics.

L’abans i el després de comerços històrics

La botiga d’instruments Musical Emporium, a la Rambla, va abaixar la persiana el 2014. A molts barcelonins els va fer mal veure els aparadors plens de guitarres, flautes i percussió substituïts pels cartells de la casa de diners que es va posar al local.

També la històrica Ferreteria Villa, a la rambla de Catalunya i amb 105 anys d’història, va tancar el 2018 i ara el seu aparador queda camuflat per aquest tendal de la marca Salomon.

A tocar, també a la rambla de Catalunya, hi va haver fins al 2014 la Galeria Joan Prats, que prenia el nom d’una barreteria que hi havia hagut anteriorment. Ha estat substituïda per diverses botigues de roba, l’última, Kaotico.

I tornat al carrer de la Creu Coberta, al número 123 molts recorden la Cistelleria Siscart amb el seu aparador a rebentar de productes. Va tancar el 2019 i d’aquella històrica poca cosa en queda, ni el cartell ni els vidres.

A la façana de la Catedral, Samsung va instal·lar-hi publicitat el 2022 mentre s’estava rehabilitant, una acció publicitària amb el vistiplau de l’Ajuntament, la Generalitat i l’Arquebisbat de Barcelona que va aixecar polèmica.

Aquesta publicitat en bastides d’obres requereix una petició especial perquè es considera un “ús excepcional del paisatge” que cal que l’Administració autoritzi.

Publicitat amb “ús excepcional del paisatge”

Un exemple és la botiga que Samsung col·loca a la plaça de Catalunya coincidint amb el Mobile World Congress. I també les múltiples lones que col·loca Apple a Barcelona. Aquesta és una de les empreses que juntament amb Samsung més despesa fan.

Un altre exemple de publicitat en lona en un edifici rellevant és la de Nissan a La Pedrera. Col·locar un anunci d’aquesta categoria pot arribar a costar a les marques 100.000 € al mes.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a