L’enginyer Ildefons Cerdà imaginava que en un futur la plaça de les Glòries Catalanes es convertiria en el centre de Barcelona. Aquest espai ha estat el focus de grans transformacions els últims anys, com l’enderroc de l’anella viària i ara es treballa per soterrar el trànsit de la Gran Via amb la construcció dels túnels viaris.

Enderrocar l’anella de Glòries: encert o equivocació?

En un debat al programa ‘bàsics‘, de betevé, l’arquitecte Vicente Guallart, que durant el mandat de Xavier Trias va ser l’encarregat de dirigir l’enderroc del tambor, valora positivament aquesta obra i assegura que s’avança en la “bona direcció” perquè era un bon projecte “sobre una molt mala idea”.

En canvi, l’arquitecte Andreu Arriola, autor del projecte de reforma de la plaça de les Glòries l’any 1992 i ideòleg del tambor, considera que no feia falta enderrocar l’anella perquè se li podia haver donat “molta utilitat” i, a més, considera que era “fantàstica” perquè separava els cotxes, que circulaven per dalt, dels vianants, que feien vida a la part inferior.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Com veuen els arquitectes el futur de la plaça de les Glòries?” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/basics/futur-placa-glories/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209456058{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-negra”][/vc_column][/vc_row]

Glòries: centre de la ciutat?

Arriola subratlla que tot i que encara no s’ha aconseguit “desplaçar el centre de la ciutat”, confia que això passi en un futur perquè “tots els grans equipaments estan a Glòries”.

Per la seva banda, Guallart considera que a Glòries li “falta més caràcter global” per esdevenir el centre de Barcelona, però també creu que l’estrena de l’estació de la Sagrera aconseguirà que el nucli de la “ciutat es bellugui cap al nord-est”.

Renaturalitzar la plaça de les Glòries Catalanes

Aquest cap de setmana s’ha estrenat el nou Parc de les Glòries, que s’emmarca en la primera gran fase de la Canòpia Urbana que està prevista que s’estreni a finals del 2020. En aquest sentit, Guallart assegura que cal “renaturalitzar les ciutats del futur” i perquè Glòries esdevingui el centre de la ciutat, cal que sigui verda.

L’obertura al públic d’aquest parc hauria de posar punt final a la “frontera entre una Barcelona i una altra” que històricament ha estat Glòries, segons Arriola. Tot i això, l’arquitecte es mostra escèptic amb l’aposta del govern municipal de portar el color verd al centre, fet que titlla “d’utopia“. En aquest sentit, Arriola assegura que a “les ciutats mediterrànies uneixen més les places que no pas les extensions verdes”.

El paper dels veïns en la transformació de la plaça

Arriola ha assegurat que “el debat de les Glòries ha estat massa empresonat pels veïns” i critica que les “polítiques de ciutat no les pot fer una associació de veïns que són un grapat de vots”. L’arquitecte, de fet, es referma: “Glòries no és veïnal, sinó que és metropolitana”.

En canvi, Guallart veu amb bons ulls la participació del veïnat en els futurs usos de la plaça, perquè són els que “la utilitzaran en el dia a dia”.