Una presidència cent per cent femenina, un llaç groc per denunciar l’absència d’un regidor pres, o els que havien estat números u i dos d’una candidatura seient de costat, però ara com a presidents de grups diferents. Són algunes de les imatges destacades que ha deixat el primer plenari del mandat, l’anomenat ple del cartipàs, que el govern d’Ada Colau i Jaume Collboni ha aconseguit aprovar amb l’oposició dividida.

El ple ha servit per veure per primer cop la ubicació que tindran els grups municipals els propers quatre anys. El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha explicat que no seurà a la mesa de presidència i que en el seu lloc ho farà la tercera tinenta, Laia Bonet (al costat d’Ada Colau i de Janet Sanz), per “visibilitzar el poder femení d’aquest govern”. Collboni seurà amb la resta de regidors del PSC, en el lloc que durant molts anys havien ocupat Xavier Trias i altres líders convergents.

L’absència de Joaquim Forn, a qui el Tribunal Suprem ha denegat el permís per sortir de la presó, ha marcat també el ple. El grup que presideix, Junts per Catalunya, ha col·locat un llaç groc al seient buit i Elsa Artadi ha parlat com a portaveu del grup. La situació de Forn també ha estat esmentada per la majoria de líders municipals, entre els quals Manuel Valls i Luz Guilarte. L’ex-primer ministre francès i la presidenta actual del grup de Ciutadans (amb el qual Valls va trencar pel suport a la investidura de Colau) compartiran bancada i de fet els ha tocat seure l’un al costat de l’altre.