És una imatge inèdita: el tronc central de l’avinguda Diagonal completament desert un dia laborable. Les obres d’ampliació del col·lector, entre els carrers d’Aragó i de Roger de Llúria, han buidat aquest tram de cotxes, motos i busos per vuit mesos, fins al juliol. Aquest dimarts ha estat el primer dia complet en què s’ha restringit el trànsit i això s’ha notat en els carrers de l’Eixample per on es desvia, tot i que no han arribat al col·lapse.

A primera hora del matí, alguns dels conductors que pretenien incorporar-se a la Diagonal des del carrer d’Aragó s’han trobat que blocs de formigó els impedien el pas. “No sé per què és”, confessaven alguns, mentre buscaven rutes alternatives. Segons alguns taxistes, avui s’ha notat un “trànsit més carregat” al centre de la ciutat.

Un dels punts més crítics de la restricció és a la plaça de Jacint Verdaguer. Aquí no només està tallada l’avinguda Diagonal, sinó que també queda interrompuda la circulació del passeig de Sant Joan. Els vehicles motoritzats es desvien pels carrers de València i de Mallorca. En canvi, sí es mantenen oberts al voltant de la plaça passos per a vianants i bicicletes, amb algunes modificacions.

Bicicletes i patinets desorientats

Per exemple, el carril bici del costat mar de la Diagonal es desvia ara cap a la banda muntanya de la plaça per donar-li continuïtat. A la calçada, ara tallada, s’ha pintat el carril desviat, en un espai que comparteixen bicicletes i vianants. Però no s’ha indicat amb cap altra senyalització i això ha portat a confusió nombrosos ciclistes. El resultat és que molts utilitzaven aquest matí un pas de vianants, en el costat mar, com a solució “natural” per continuar la ruta per la Diagonal.

Una altra cara de la restricció són els veïns i, en general, els vianants que han passejat per l’avinguda sense l’omnipresència del trànsit motoritzat. “Sé que tindré problemes si jo mateix vinc en cotxe”, deia avui un vianant, “però així em sembla més positiu que negatiu”. També els ciclistes agraïen circular “sense fums ni sorolls”.

Els negocis d’automoció, indignats

Els qui també veuran afectada la seva activitat pel tall a la Diagonal són la desena de tallers, concessionaris i negocis per a cotxes i motos que hi ha la zona. Alguns han explicat a betevé que estan indignats, com Marc Taulé (del concessionari i taller Honda Taulé). Ha assegurat que a les obres del col·lector també s’hi ha de sumar que fa mesos que el lateral muntanya de la Diagonal està tallat arran de la covid-19“Ara no és el millor moment per fer les obres, en podríem trobar un altre”.

Marc Suñol (del taller MSC Motor) també ha lamentat que la clientela cada vegada ha de fer més volta per dur el cotxe a fer una reparació, perquè les obres de l’AVE al carrer de Nàpols també els toquen de prop. “Quan hem de provar un cotxe, abans havíem de fer una volta a una illa, ara l’hem de fer a quatre illes”, ha dit. Des del tren de rentatge Hanna, Andrés Agudelo ha criticat que “ningú no ens havia avisat del tall” i ha sentenciat que “vuit mesos són una bogeria”.