Els professionals de la sanitat creuen que l’atenció primària està en una situació límit. La pandèmia en va posar en relleu l’infrafinançament i, tres anys més tard, metges i infermers creuen que l’Administració no ha correspost a l’esforç que van fer: “Volem donar-li a la ciutadania el que necessita, treballar amb els recursos suficients, però això no està passant”, ha explicat Ethel Sequeira, metgessa del CAP Casanova, en una entrevista al programa ‘bàsics’.

Per Meritxell Sánchez-Amat, presidenta del Fòrum Català d’Atenció Primària (FoCAP), cal que el sistema miri més a l’atenció primària perquè no hi hagi centralisme hospitalari i reivindica la necessitat de tenir equips professionals que facin un seguiment acurat dels pacients: “Si tens el mateix metge durant 15 anys de la teva vida, la mortalitat es redueix en un 25 %”. Per demanar canvis en aquestes “mancances estructurals”, el sindicat Metges de Catalunya ha convocat una vaga per al 25 i 26 de gener.

“És més cridaner un transplantament que un seguiment de temps a la primària”

Sequeira lamenta que es prioritzi l’atenció hospitalària sense tenir prou en compte la feina de prevenció que fa la primària: “És més cridaner un transplantament al telenotícies que un seguiment de temps. El model tendeix a fragmentar i no permet el lligam entre el pacient i el professional”.

Millores en les condicions de feina per evitar la fuga de talent

Els professionals de la sanitat també reclamen millores salarials i reduir la temporalitat al sector: “A l’Hospital Vall d’Hebron hem arribat a tenir el 80 % d’infermeres temporals, per sort ara sortiran les oposicions, que han trigat anys a resoldre”, ha assegurat Raúl Ceresuela, infermer i delegat sindical d’aquest hospital. Segons Sánchez-Amat, aquestes millores permetrien “retenir talent” i evitar que els nous professionals vagin a treballar a mútues, a l’estranger o a la sanitat en línia.