A Sant Andreu la recollida de residus porta a porta té poc més d’una setmana de vida, mentre que al nucli antic de Sarrià els veïns ja fa tres anys que hi conviuen. Els de Sarrià poden servir de veu de l’experiència en aquest sistema, que exigeix disciplina ciutadana per baixar cada fracció el dia que toca, mentre que a Sant Andreu tot just comencen a fer-se a la idea del canvi d’hàbits a què obliga el porta a porta. La implementació en aquest barri ha anat acompanyada de desajustos en el compliment de la mesura i queixes dels veïns, que demanen modificacions per simplificar el sistema i guanyar intimitat.

Més espai per al plàstic i menys per al rebuig

Elena Olivé explica des de la cuina al seu pis de Sant Andreu com organitza, des de fa una setmana, la recollida de residus: “Ens hem adonat que acumulem més plàstic del que havíem previst i la bossa no cap sota la pica, per això hem hagut de fer una bossa extra”. L’últim cop que va poder tirar el plàstic, seguint el calendari, va ser divendres, i aquest dimarts al vespre ho podrà tornar a fer. A Sarrià, el veí i col·laborador del programa ‘bàsics’ Carlos Márquez assegura que, al llarg dels anys, han après a reduir l’ús de plàstics, però admet que els desajustos són inevitables: “Si marxes de cap de setmana i el diumenge arribes tard i no pots llançar el plàstic, te’l menges fins dimecres”.

Les olors de la matèria orgànica

Si dilluns fas peix per sopar, has d’afanyar-te a tirar les restes aquella mateixa nit, o calcular que hauràs d’esperar 48 hores, fins al dimecres”, explica Márquez. Cada casa té la seva estratègia: “Es pot posar el peix tancat dins una altra bossa compostable, buscar contenidors d’orgànica fora del barri, o alguns veïns ho baixen quan no toca”. A Sant Andreu, l’Elena encara no s’hi ha trobat, però sí que ha previst fer un espai específic a la cuina per llançar el paper i el cartró: “Amb el xip que porten les bosses de rebuig, ens hem tornat més curosos per no posar-hi res que podria ser reciclable”.

Les diferències del porta a porta a Sant Andreu i Sarrià

A grans trets, és similar a les dues zones, però hi ha detalls que poden marcar la diferència. Al nucli antic de Sarrià l’orgànica es pot baixar al carrer quatre dies a la setmana, mentre que a Sant Andreu només es pot fer tres dies. En aquest barri, l’Ajuntament ha repartit uns contenidors amb tapa per baixar aquesta fracció, però a Sarrià es pot fer directament amb la bossa. També hi ha diferències en el reciclatge de residus sanitaris, com bolquers o compreses. A Sant Andreu hi ha un camió itinerant que passa a unes hores concretes (i que també admet dipositar altres residus en cas d’emergència) mentre que a Sarrià els sanitaris es poden baixar cada dia.

Comparteix a: