Platges com la de la Mar Bella o la de la Nova Mar Bella podrien estar parcialment tancades el proper estiu si no s’hi fa una aportació urgent de sorra nova que permeti ampliar l’espai per a banyistes. La coordinadora de la direcció de platges de Barcelona, Patrícia Giménez, ha apuntat en una entrevista al programa ‘bàsics, de betevé, que això és responsabilitat del Ministeri de Transició Ecològica: “Sempre ens diuen que ho tenen present, però estem en espera que ens diguin quan ho faran”.

Giménez ha assegurat que la situació del litoral barceloní és “delicada” i que la manca de sorra ja ha obligat l’Ajuntament a tancar provisionalment la de la Mar Bella. Aquesta és la platja on és més greu el problema amb els sediments, però n’hi ha d’altres que van pel mateix camí: “A la platja de Sant Miquel ha quedat al descobert una canonada”, ha dit la responsable de platges, mentre que a la del Somorrostro “apareixen els fonaments del que hi havia abans.

El dèficit de sorra a Catalunya obliga a treure-la del fons marí

Fins ara, la sorra amb què s’omplien les platges s’obtenia de la que dipositaven rius i rieres als ports de Catalunya. Ara, però, ja gairebé no se’n troba i “cada vegada és més escassa”, afirma Patrícia Giménez. Per això, segons la coordinadora de platges, ara el Ministeri de Transició del Govern espanyol va a buscar la sorra al fons marí, una tècnica “costosa econòmicament i ambientalment”.

Segons la coordinadora de la direcció de platges de Barcelona, el dèficit de sorra a les platges de la ciutat s’explica per dues raons: perquè l’onatge i els corrents marítims se n’enduen una part mar endins i perquè el canvi climàtic ha provocat un augment del nivell del mar i un increment de tempestes i temporals.