Ja es pot accedir als jardins del Doctor Pla i Armengol, al barri del Guinardó. L’obertura d’aquest espai, abans tancat per a la ciutadania, permetrà a Barcelona guanyar 3,6 hectàrees verdes, la qual cosa suposa un increment significatiu sobre les 1.158 hectàrees que existeixen avui en dia a la ciutat. Aquest diumenge s’ha obert aquest espai amb activitats infantils, actuacions musicals i una visita guiada. Més d’un centenar de veïns s’han apropat a veure els jardins que fins ara només podien gaudir des de l’exterior. A primera hora hi havia cues per accedir-hi, cal recordar que aquest ha estat un espai molt reivindicat pel veïnat que es queixava de falta d’espai verd a la zona. Ara els veïns demanen el compromís de la gent per mantenir aquest espai en les condicions que se l’han trobat aquest primer dia d’obertura.

Els jardins conviuran amb l’immoble de la finca Ravetllat-Pla, un edifici senyorial, de traç neoclàssic dels anys 30, del qual el 2015 l’Ajuntament va adquirir la propietat. Des de llavors, l’espai va ser cedit a la Fundació Ramon Pla i Armengol, tal com era la voluntat a la testadora, Núria Pla. Actualment, hi ha un espai museístic que disposa d’una col·lecció de 850 peces de mobiliari, escultura, pintura i orfebreria que tothom pot visitar gratuïtament.

Amb les obres realitzades als jardins s’ha mantingut i preservat el patrimoni, tant el natural com l’històric. La intervenció realitzada ha implicat un grau d’urbanització mínima, conservant un gran nombre d’arbres, recorreguts i zones d’estada de petit format que permetran gaudir de l’espai verd i del patrimoni històric. Els nous jardins inclouen horts urbans, basses naturalitzades, més d’un centenar d’arbres de nova plantació i més de 140 espècies arbustives diferents. També hi ha una nova àrea de jocs infantils que permet el joc inclusiu per a persones amb discapacitat, i inclou una rampa d’accés comú i tres tobogans de diferents alçades, dos d’ells accessibles. En aquesta zona, també s’ha construït un iglú amb troncs de salze perenne, que a l’estiu es transforma en un túnel fresc i ombrívol.

La intervenció forma part del Pla del Verd i la Biodiversitat de Barcelona i ha aprofitat el potencial d’aquests jardins convertint-los en una peça important del corredor verd del parc de la Ciutadella – parc de Collserola. Els jardins estan delimitats per l’avinguda de la Mare de Déu de Montserrat, el carrer de Cartagena, la ronda del Guinardó i el torrent de Melis.