L’augment del preu de l’energia i la preocupació creixent per l’emergència climàtica han fet que el sector de l’energia solar estigui vivint un autèntic boom. També hi ajuden les subvencions i programes com MESBarcelona, que permet instal·lar plaques a cost zero. Però voler no sempre és poder. És el cas de Clara Prunés i la seva família, que s’han decidit a fer la inversió però s’han trobat amb un impediment: les ordenances de paisatge de l’Ajuntament de Barcelona.

Al seu terrat d’un pis de la Vila de Gràcia, hi volen instal·lar una pèrgola per subjectar panells fotovoltaics. L’estructura és necessària perquè permetria aprofitar el recorregut del sol i evitar l’ombra que fa el mur de la terrassa: “Podem fer la inversió econòmica, tenim el projecte aprovat pels veïns i els panells encarregats i pagats a una empresa, però ens hem trobat amb aquest impediment d’última hora”, explica la Clara. “Els tècnics de l’Ajuntament em van dir que, com que l’edifici supera l’alçària màxima regulada, i per molt, no puc posar cap estructura que en sobresurti“.

A l’empresa Experta Solar, que fa instal·lacions a l’àrea metropolitana, estan acostumats a trobar-se impediments: “A Barcelona la cosa es complica per les alçàries. Els edificis ja tenen una alçària màxima i no podem construir per sobre, tret que posem les plaques arran de la teulada”, diu Alberto Carreño, que considera que “no estem preparats per desenvolupar a gran escala aquest tipus d’instal·lacions.

L’Ajuntament flexibilitzarà els criteris per permetre les pèrgoles amb fotovoltaiques

Per solucionar aquesta trava, l’Ajuntament està treballant en una nova guia que permeti una interpretació més flexible de la normativa actual: “Tant el Pla General Metropolità com l’Ordenança dels usos del paisatge urbà es van crear pensant que les instal·lacions quedaven a cobert. Ara estem treballant en una guia que defineixi que les instal·lacions solars necessiten estructures de suport i no es considerin pèrgoles“, ha explicat Cristina Castells, directora de Serveis d’Energia i Qualitat Ambiental de l’Ajuntament de Barcelona, en una entrevista al ‘bàsics’. La guia estarà llesta “al més ràpid possible” durant els propers mesos i servirà per “uniformitzar criteris “.