Un repàs de les votacions dels grups en els plens del mandat que deixem enrere permet comprovar les afinitats entre partits, i pot ser una manera d’anticipar-se als pactes més lògics per governar a l’Ajuntament de Barcelona. Tot plegat, tenint en compte les mesures clau dels quatre anys de govern d’Ada Colau a la ciutat, que han servit per escenificar coincidències i divergències.

Pel que fa a Esquerra, Ernest Maragall ja ha dit que veu punt d’encontre amb Barcelona en Comú i amb Junts per Catalunya pel proper mandat. I per part dels comuns, Ada Colau es veu propera a Esquerra i el PSC. Però quines coincidències han tingut aquests partits en els últims quatre anys?

Amb qui s’entén Esquerra?

Els republicans han votat favorablement mesures cabdals per Barcelona en Comú, com  el pla de regulació d’allotjaments turístics, l’elèctrica pública, el 30 % d’habitatge protegit, el dentista municipal i la segona votació, a finals de mandat, sobre la unió del tramvia. Els dos partits també van coincidir amb una proposició clau del 2017, en què el PP demanava no col·laborar amb l’1-O: els dos partits hi van votar en contra.

Amb el PSC, Esquerra ha coincidit, també, amb la regulació turística, l’elèctrica pública o el 30 % d’habitatge protegit, però en canvi les desavinences han estat evidents en les discussions sobre el referèndum de l’1-O: van divergir en la proposició del PP, i també alhora de subscriure una declaració institucional aquest gener contra el judici del procés.

I pel que fa al PDeCAT, han votat conjuntament a favor de l’elèctrica pública i el 30 % d’habitatge, i conjuntament en contra de la proposició de l’1-O i de la unió del tramvia en la primera votació del mandat sobre aquest assumpte. En el text sobre el judici del procés, també han coincidit a subscriure’l.

Amb qui s’entén BComú?

Un partit amb qui ha tingut més coincidència Ada Colau en aquest mandat ha estat el PSC, un fet evident tenint en compte que van compartir mandat durant un any i mig. La regulació d’allotjaments turístics, l’elèctrica pública, el tramvia en les dues votacions, l’habitatge protegit i el dentista municipal els van posar d’acord, mentre que els dos textos sobre el procés els separen.

Més enllà de les coincidències ja citades amb Esquerra, també hi ha hagut punts en comú amb  el PDeCAT per l’elèctrica pública, el 30 % d’habitatge i també per qüestions relacionades amb l’1-O i el judici dels presos, com la votació en contra la proposició del PP o la declaració institucional contra el judici.