Un grup d’aspirants a l’equip d’infermeria dels Bombers de Barcelona demanen anul·lar o repetir una de les proves que les ha deixat fora del procés de selecció. Es tracta de l’arrossegament d’un maniquí en un circuit amb obstacles i en un temps determinat, una prova indispensable d’aprovar per accedir al cos. Un canvi de criteri podria haver acabat perjudicant més les dones que els homes: 11 de les 19 noies que s’hi van presentar la van suspendre. Les proves es van fer fa dos mesos.

“Les bases diuen que el maniquí ha de pesar 70 kg, però ens vam trobar que l’havien equipat amb roba de bomber, fet que hi va afegir quilos. A més, portava un arnès molt difícil de subjectar, i no pas el cinturó amb què tots ens havíem entrenat”, han explicat Cristina Casanova i Laia Fragoso en una entrevista al ‘bàsics’. Això perjudica especialment les dones, que solen tenir un menor pes: “Si canvies la prova sense avisar, això perjudica les persones a qui costa més l’activitat. En aquest cas, les dones, pel pes extra del ninot i per la subjecció, ja que les dones tenen mans més petites”.

Les modificacions van fer sumar entre set i 10 segons a la majoria de les aspirants, un temps que a més de la meitat les ha fet suspendre. També alguns dels homes de menor pes, segons expliquen, n’han sortit perjudicats.

“Si no es resol, anirem per la via judicial”

Els aspirants suspesos han impugnat la prova: “Hem posat un recurs per la via administrativa, però de moment no ens han respost, i també una queixa al síndic de greuges, que ja està estudiant el cas”. Demanen que s’anul·li la validesa d’aquesta prova per tirar endavant amb el procés o que es repeteixi en les condicions preestablertes. Si no és així, asseguren que obriran la via judicial.