L’Eduard es va endur un bon ensurt dilluns a la tarda. Sortia d’un restaurant on havia dinat amb uns amics i es disposava a tornar a casa mentre escoltava música. “Em vaig posar els auriculars, un no va entrar bé, va votar pel terra i cap a dins”, explica a ‘bàsics‘. Un dels seus auriculars inalàmbrics va escolar-se per la reixa i va anar a parar a l’interior d’un embornal.

Ell mateix ha documentat en un fil a Twitter les estratègies que va provar per recuperar l’aparell, primer intentant obrir la reixa, i després enllaçant un clip, el cable d’un carregador i una branca per pescar-lo. La solució, però, va arribar gràcies a una brigada de sanejament de l’empresa municipal Barcelona Cicle de l’Aigua que es dedica, també, a rescatar tot tipus d’objectes extraviats que cauen a les clavegueres.

Mòbils, auriculars… i dentadures

Els telèfons mòbils i tot tipus d’accessoris, com els auriculars, lideren la llista dels objectes recuperats. També han de buscar claus, targetes, joies i altres objectes personals: “La tipologia és molt variada, últimament recuperem molts auriculars, però també hem trobat ulleres, audiòfons i, fins i tot, dentadures“, explica Daniel Christiasen, cap de Servei de Control de la Gestió de Barcelona Cicle de l’Aigua.

L’any 2020 van fer 392 intents de rescat, una xifra afectada per la reducció de la mobilitat per la pandèmia. El 2019 es van practicar 533 recuperacions, gairebé una actuació i mitja al dia. La majoria acaben amb un final feliç: “Inspeccionem la zona i mirem si es pot recuperar aixecant la reixa, o amb pinces o un imant. I si cal, baixem”, detalla Christiasen. L’operació es complica si hi ha pluja, perquè no està permès accedir al clavegueram i cal esperar que amaini el mal temps.

Què val la pena recuperar?

“En una ocasió ens van trucar per recuperar una petita avioneta de joguina d’un infant, i la vam poder treure. En l’equip ens va sorgir el dubte de què és realment valuós i què no“. El servei de recuperació a les clavegueres és gratuït pel ciutadà, però Barcelona Cicle de l’Aigua estima el cost per a l’empresa en entre 80 i 100 €. “També en una ocasió ens van trucar per treure un bitllet de 5 €, no recordo si finalment vam fer el servei”, diu Christiasen.

“Herois en furgoneta i vestits de verd”

L’Eduard, aconsellat per una transeünt, finalment va trucar per activar a una de les brigades. Després d’esperar una estona, un operari va obrir la reixa de l’embornal i en va poder rescatar l’auricular. “No oblideu que no tots els herois porten capa, alguns van en una furgoneta i vesteixen de verd”, conclou.

En cas de necessitar l’actuació d’una brigada, cal demanar-ho trucant al telèfon d’atenció a la ciutadania de l’Ajuntament de Barcelona (010) o al telèfon del civisme (900 226 226). El centre d’operacions pot rebre avisos en qualsevol hora i dia de l’any, però el consistori puntualitza que els equips treballen de dilluns a divendres, de les 8 a les 20 h.