Nou Barris ha fet la volta al món gràcies a una història a l’Instagram de Rosalía aquest dilluns. Es tracta d’una vista aèria, sembla que des d’un helicòpter, en què es veuen l’avinguda Meridiana, la zona de Can Dragó i els barris de Porta i la Prosperitat en primer pla. Nou Barris des de l’aire i acompanyada de la frase “La meva ciutat és preciosa, hòstia”. La va penjar després d’actuar dissabte a la nit al Primavera Sound.

Aprofitant la imatge de Rosalía, al ‘bàsics’ hem parlat de Nou Barris i de l’orgull de barri amb quatre persones i veïns que hi estan vinculats des de perfils diferents. 

“Les teories acadèmiques no serveixen per explicar Nou Barris”

Lorena Sopena, fotògrafa, ho té molt clar: “Vivim al millor districte de Barcelona i sempre dic que soc partidària que ens independitzem. Només es recorden de nosaltres quan hi ha eleccions”. Considera també que se’ls estigmatitza: “Sempre que parlen de nosaltres surt la paraula ‘pobresa’, ens comparen però crec que per entendre Nou Barris les teories acadèmiques no serveixen”.

Adrián Sánchez, youtuber (creador del canal Más que Pelotas, sobre informació del Barça i amb prop de 150.000 seguidors) reivindica “el sentiment de pertinença que et dona Nou Barris. És una manera de viure diferent que no trobes enlloc més. És com viure en un poble”.

És un sentiment compartit per José Antonio Martínez Vicario, de la llibreria Acció Perifèrica (especialitzada en transfeminisme i diversitat sexual): “Jo soc qui soc i com soc perquè he nascut i visc a Nou Barris”. Tot i així recorda que d’infant i jove no li va resultar gens fàcil viure amb llibertat la seva sexualitat: “No podia gaudir de la meva ‘mariconeria’ al barri. Ara ja sí”.

I les virtuts del districte no només les reivindiquen els qui hi van néixer. Jean Bean Illouz, fundador d’EnriquezArte (ONG que atén famílies en situació de vulnerabilitat) és d’origen francès però se sent totalment arrelat a Nou Barris, un districte que defineix com “un orgasme cultural” per la quantitat de nacionalitats que hi conviuen. Defensa que pot ser un punt d’interès per als turistes “que busquen una Barcelona amagada i secreta, més enllà de la Sagrada Família. El que es pot viure a Nou Barris no es pot viure enlloc”.

“Nou Barris ha aplicat el càstig en aquestes eleccions, no ens sentim escoltats”

En preguntar-los pels resultats electorals i pel fet que sigui el districte on Vox ha obtingut el millor resultat de la ciutat, amb un 9 % dels vots, tots han estat d’acord que la participació va ser molt baixa i els vots aconseguits per la ultradreta no són representatius de tot el veïnat. Sopena diu que la pregunta que s’haurien de fer els polítics és “per què hi ha hagut tanta abstenció”.

La fotògrafa creu que hi ha hagut “un vot de càstig als candidats”. El llibreter Martínez Vicario també considera que ha crescut la sensació de “no sentir-se escoltat, que votar no serveix de res”. A aquesta sensació Sopena hi afegeix que “som el laboratori de Barcelona. Fan proves però sense consensuar-les amb els veïns. No ens pregunten què necessitem”.