Catalunya ha registrat aquest dimecres els dos primers casos de la variant índia del coronavirus, que està provocant estralls al país asiàtic. El professor de la UPC i investigador de BIOCOM-SC Daniel López Codina sosté que “no és més contagiosa que la britànica” i recorda que les vacunes són un bon antídot per evitar que es produeixi una situació com la de l’Índia a casa nostra: “Si seguim amb la protecció de les vacunes, no hem de tenir por”, ha dit en una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé.

Daniel López Codina, al ‘bàsics’
ENTREVISTA COMPLETA

Preguntat sobre la possible aparició d’altres variants més contagioses, López Codina ha apuntat que, si es dona el cas que n’hi hagi que “es puguin saltar una mica les vacunes”, el que caldria fer és “modificar-les com es fa amb la grip i recomençar la vacunació”. Per això, el professor de la UPC recorda que cal “ser conscients que no hem guanyat i encara tenim feina” i destaca la importància de fer arribar les vacunes “a tot el món perquè deixi d’haver-hi mutacions”.

“Estem en un camí excel·lent”

Daniel López Codina és optimista i assegura que “el sol està sortint i anem en la bona direcció”, després de la disminució de defuncions per covid i el descens de casos positius registrats. L’investigador de BIOCOM-SC ho atribueix al fet que “la vacunació funciona molt bé” però fa una crida a no relaxar-nos perquè, si ho fem, “la incidència tornarà a pujar”.

En relació amb la mortalitat, que les últimes setmanes a Catalunya se situa per sota de 100, assenyala que aquesta serà la tendència de les properes setmanes. “A finals de maig en tindrem molt menys, de l’ordre de 20 o menys”, ha dit.

“Si hagués pres jo les mesures les hauria fet de manera progressiva”

Pel que fa al procés de desescalada anunciat per la Generalitat, López Codina assegura que ell hauria estat més partidari de prendre-les “de manera progressiva” per constatar que són efectives. “Córrer massa és el perillós”, ha advertit, i ha recordat que països com el Regne Unit i Portugal “han començat a obrir amb una incidència més baixa que nosaltres”.