A Barcelona hi ha 25.000 papereres a la via pública, totes col·locades a una distància màxima de 50 metres perquè el fet que no trobar-ne no sigui una excusa per llançar la brossa al terra. Ara bé, no sempre se’n fa un bon ús. Segons l’Ajuntament, les papereres estan pensades per dipositar-hi “residus de butxaca”: papers petits, envasos de consumir aliments al carrer o xiclets, que han d’anar embolcallats perquè no quedin enganxats. Però no és estrany de veure veïns que les utilitzen per tirar-hi les bosses d’escombraries que generen a casa.

Al llarg del anys, el consistori ha posat en marxa diverses campanyes per promoure un bon ús de les papereres: des de retolar-les amb l’eslògan “Aquí llencem cada cosa al seu lloc” a pintar les línies d’una pista de bàsquet per convidar a fer cistella amb el residu. Fins i tot diverses associacions del Raval han engegat aquesta setmana la seva pròpia campanya de civisme, gairebé homologable amb una d’oficial, per incentivar a dipositar les escombraries als contenidors, i no emplenar les papereres.

De moment, però, sembla que no ha tingut gaire èxit.

Així denuncien els veïns l’incivisme amb la brossa

La campanya va engegar-se després de la denúncia de diversos veïns per l’incivisme a l’hora de llençar la brossa.

Papereres blindades a Sant Andreu

En les zones on s’aplica el sistema de recollida de residus porta a porta, s’hi estan instal·lant papereres amb un sistema de bloqueig, per evitar que s’utilitzin incorrectament. També l’ús com a cendrer ha obligat a complementar-les amb receptacles de burilles. Tot i això, en molts punts les bosses desborden les papereres o continuen fora dels contenidors.