La Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) s’ha fet càrrec de la tutela del nadó abandonat al carrer dins d’una bossa de roba a Sants-Badal i ja li ha trobat una família d’acollida d’urgència, un cop el nadó rebi l’alta mèdica. Ester Cabanes, directora general, ha explicat al ‘bàsics’ que està passant proves mèdiques exhaustives perquè està constipat i té febrícula: “Es vol ser preventiu per descartar que pateix qualsevol malaltia, però segur que no trigarà a sortir de l’hospital”. Un cop donat d’alta, serà acollit per una família temporal.

Com s’ha triat la família que acollirà el nadó durant els propers mesos?

Segons ha explicat Cabanes, sempre que la DGAIA es fa càrrec d’un menor de tres anys desemparat, la proposta és que vagi a viure amb una família d’urgència. Aquesta família es tria tenint en compte les característiques de l’infant. La institució encarregada de la selecció és l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció. En aquest cas, la situació és complexa perquè, de moment, no es coneixen els motius de l’abandonament del nadó: “Cal una família que estigui a l’altura del que pot venir, en espera de la investigació dels Mossos d’Esquadra”.

Durant quant de temps estarà en aquesta família d’emergència?

En aquesta família temporal, el nadó s’hi estarà entre sis mesos i un any, perquè el millor, segons la responsable de la DGAIA, és “que l’infant estigui amb la família definitiva al més ràpid possible”. Durant aquest temps, la Generalitat prepara la proposta en ferm per a la preadopció.

I com s’escull la família d’acollida que haurà de ser la definitiva?

Cabanes ha explicat que es treballa amb les famílies que hi ha en espera per valorar quin perfil els pot anar bé segons les seves circumstàncies: “Tenim en compte el ritme de vida, les aficions i la feina, i els ajudem a prendre decisions còmodes. No ens interessa un perfil que no s’adapti a ells i que els obligui a fer canvis radicals si després han de veure que no poden assumir les cures de l’infant”.

Un nen petit o un infant crescut?

“És cert que la majoria de famílies prefereixen acollir en adopció bebès i nens petits, perquè existeix la creença que són més manejables. Però el cert és que tenim xiquets grans en espera que són com qualsevol infant: que juguen a futbol, a bàsquet, que pinten, que canten, que ballen. Alguns joves arriba un punt que ja no volen ser acollits perquè s’han fet grans i ho expressen així al centre”, diu la DGAIA. “N’hi ha d’altres que sí que volen una família, perquè saben que els pot reforçar l’autoestima i el sentit de pertinença”.

Què ha de fer una família que es plantegi acollir?

La Generalitat té actualment 7.000 infants sota tutela, dels quals 3.700 viuen amb la família extensa i 1.000, en una família aliena. La resta viuen en centres amb possibilitat de ser acollits. Si algú està interessat a tenir més informació per oferir-se, s’ha de posar en contacte amb l’Institut Català de l’Adopció i l’Acollida.