El barceloní David Bravo, arquitecte, va ser multat per la Guàrdia Urbana el 5 de gener per haver orinat al carrer. Concretament, en un contenidor. El problema amb què es va trobar Bravo és que eren les cinc de la tarda i bars i restaurants estaven tancats per les restriccions per la covid-19 i no es va poder aguantar. En una entrevista al programa ‘bàsics‘, de betevé, l’arquitecte ha explicat que va passar vergonya quan cinc agents de la Guàrdia Urbana el van renyar, però que “més vergonya em fa pixar-me a sobre”.

El veí de Barcelona relata que els agents de la policia local li van preguntar per què no havia anat a un bar, però estaven tancats, i també li van demanar que per què no havia anat als lavabos públics del Raval. El problema, però, és que Bravo era a l’Eixample i no en va trobar.

Repensar l’ús de l’espai públic per incorporar-hi més lavabos

Després d’aquesta experiència, l’arquitecte ha aprofitat per posar damunt la taula les mancances que hi ha als carrers de la ciutat a l’hora de trobar lavabos públics. “És un element que provoca reflexió i debat: Què fem si no tenim els bars a l’abast?“.

Bravo considera que cal repensar l’ús de l’espai públic, i no només a l’hora de “cedir molta infraestructura a la càrrega de cotxes elèctrics i a coses que embruten“. Per això, el barceloní ha reclamat dedicar més espai “a altres coses que estan a l’abast de qualsevol”, com ara lavabos per als vianants.

Una altra de les propostes que fa és que els bars que tenen terrassa permetin fer servir els banys, de franc, als ciutadans. “Seria un bé per a la ciutat i una forma barata de resoldre-ho”, ha conclòs. L’arquitecte també proposa que les administracions públiques cedeixin els seus lavabos als vianants.