La PAH i el Sindicat de Llogateres alerten que situacions com el boicot a l’acte de la ministra de Transports, Raquel Sánchez, el 16 de setembre, per protestar contra l’alça dels preus dels lloguers, “no les pararem de veure. La gent està en una situació límit”. Portaveus de les dues entitats han parlat al ‘bàsics’ de com en les assemblees estan notant que “cada dia que passa hi ha més famílies amb dificultats per pagar el lloguer i la hipoteca”.

“No cal ser científic per veure que la situació ens empeny al descontrol”, diu Santi Mas de Xaxàs, portaveu de la PAH. Explica que tot i que els moviments prohabitatge “som pacífics i busquem solucions pactades ens costa contenir la frustració i la ràbia”. En la mateixa línia Carme Arcarazo, portaveu del Sindicat de Llogateres, avisa que “la gent està en una situació límit i començaran a demanar explicacions de forma cada cop més insistent”.

Boicot a un acte de la ministra de Transports a Barcelona pel preu dels lloguers 
Un grup de manifestants van entrar al crit de “Reguleu els lloguers!”, però van acabar sent expulsats

Per tot plegat, els moviments prohabitatge reclamen celeritat al Govern espanyol per tirar endavant la llei de l’habitatge: “Està en un punt en què podria aprovar-se en dues setmanes. L’únic motiu pel qual no és així és que el PSOE es nega a fer-ho possible”, assegura Mas de Xaxàs. La portaveu del Sindicat de Llogateres també recrimina als socialistes que “des que s’estan presentant esmenes a la llei no n’està acceptant cap”. Els dos moviments tenen previst reunir-se aquest dijous al ministeri per veure si desencallen la situació.

“Els pisos turístics i els de lloguer per temporada estan limitant l’oferta disponible”

El Sindicat de Llogateres ha explicat que els preus dels pisos de lloguer han augmentat una mitjana de 100 euros des que no està vigent la regulació dels preus: “Cada dia que un burofax arriba a una família amb un increment del preu del lloguer és responsabilitat de la ministra”, ha recriminat. Arcarazo també creu que la manca de pisos disponibles s’explica pel transvasament d’immobles al mercat dels pisos turístics i de lloguer per temporada: “En portals com Idealista la meitat dels anuncis ofereixen contractes de fins a 11 mesos, una manera de saltar-se la limitació a noves llicències de pis turístic”.

Davant els increments “del 30, 40 i fins al 50 % dels preus dels lloguers”, Arcarazo llança un missatge als afectats: “Que no acceptin aquests augments. Que vinguin a les assemblees de la PAH i del sindicat a lluitar”. La PAH també reclama a l’Ajuntament de Barcelona que comenci a multar els grans tenidors que no ofereixen un pis de lloguer social a les famílies vulnerables.