Un barceloní instal·lat a Pavia triomfa a YouTube explicant de primera mà com gestiona Itàlia la crisi del coronavirus. És Pau Mateo, que treballa de metge resident a l’hospital de Piacenza, un dels centres de referència per tractar aquesta malaltia a la regió de l’Emília-Romanya. Entre torn i torn del MIR, penja al seu canal vídeos en què intenta desmentir rumors i respon a preguntes dels seus subscriptors, alhora que no es cansa de recomanar refiar-se d’informació només provinent de fonts oficials.

Ell mateix s’ha hagut de fer la prova per comprovar si ha contret la malaltia, i a hores d’ara n’espera el resultat: “És molt probable que alguns dels pacients que hem vist durant les darreres setmanes per refredats tinguessin el coronavirus, per això jo també m’he hagut de fer el test”, explica al ‘bàsics’ en una entrevista per videoconferència. Com a l’estat espanyol, el protocol d’anàlisi ha canviat en els darrers dies a la regió, i ara ja es fa passar el test a tothom qui presenta símptomes i no se’n sap l’origen. A Itàlia aquest dijous ja se sobrepassen el mig miler de casos i hi ha 14 persones mortes.

Missió: desmentir notícies falses

El seu vídeo a YouTube amb més ressò el va penjar tot just fa quatre dies després d’una guàrdia a l’hospital. Ja té més de 600.000 visites i hi intenta rebaixar l’alarma que ha generat el coronavirus: “L’objectiu és apropar el coneixement a tothom. Molts em fan preguntes però jo no em dedico a fer consulta mèdica en línia”, assegura. Ell forma part de l’agrupació científica Scenio, una plataforma promoguda per la Universitat del País Basc i que té per objectiu divulgar coneixement de forma lúdica i entretinguda en diferents plataformes.

En el cas del coronavirus, si hi ha dubtes les indicacions són clares: “Trucar als telèfons oficials [061] o consultar el metge de família”.