Els centres d’atenció primària alerten des de fa mesos que estan desbordats i en una situació límit pel volum de tasques que assumeixen per parar el cop de la pandèmia de la covid-19. Ara, se n’hi suma una altra: redactar els informes mèdics per acreditar la condició de risc de les persones a qui ha tocat ser membre de mesa electoral. Aquest document és un requisit indispensable per evitar formar part de la mesa electoral el 14-F.

La presidenta del Fòrum Català d’Atenció Primària, Meritxell Sánchez-Amat, ha detallat en una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé, que la tasca dels professionals consisteix a redactar un informe en què constin “les malalties” de les persones que el sol·liciten, sobretot ciutadans amb “malalties cròniques o que conviuen amb persones que en tenen”. Llavors, són els ciutadans els encarregats de “fer arribar el document a la Junta Electoral”.

Meritxell Sánchez-Amat, al ‘bàsics’
ENTREVISTA COMPLETA

“Cada vegada que hi ha una atenció burocràtica es bolca als CAP”

D’altra banda, la presidenta del Fòrum Català d’Atenció Primària ha criticat que “sempre que hi ha una necessitat burocràtica es pensi en l’atenció primària”, sobretot coincidint ara amb un moment de “pic de treball”. Davant d’això, Sánchez-Amat ha reclamat buscar alternatives “per no hipotecar la feina d’un professional” i ha proposat utilitzar La Meva Salut perquè cada persona pugui extreure un informe del seu historial clínic.

“Ens preguntem si estem deixant d’atendre la nostra població”

Els centres d’atenció primària continuen “saturats des de l’estiu”, assegura Sánchez-Amat, i això provoca que els professionals estiguin “deixant de fer altres coses” per centrar-se en els casos de covid. “Ens preguntem si realment estem deixant de fer coses importants i d’atendre la nostra població”, admet la presidenta del Fòrum Català d’Atenció Primària, i conclou: “Ho estem passant malament”.

Protegir tres col·lectius

El president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, Antoni Sisó, considera que hi ha tres col·lectius de persones vulnerables que no han de formar part de les meses electorals: embarassades, persones que pateixen càncer i les que tenen malalties que impliquen algun tipus d’immunodeficiència.

D’altra banda, Sisó aposta perquè la Generalitat fomenti el vot per correu, més enllà de garantir els protocols sanitaris als col·legis electorals. Per això, el president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària creu que no es produiran contagis si tothom va ben equipat i es garanteixen les mesures.