Al ‘Mirador Barcelona’, del “bàsics”, d’aquest dilluns hi ha pujat la periodista Mayka Navarro, amb més de 30 anys d’experiència en la crònica negra i a explicar successos, per parlar de com veu la ciutat. Tot i que el seu punt de vista està condicionat per la seva feina, tal com ella mateixa valora, reconeix que la falta de seguretat és el principal problema de la ciutat: “Ara mateix caminar per Barcelona amb un rellotge de luxe té el mateix risc que fer-ho a Rio de Janeiro, per exemple”.

Experta en tot allò que passa als carrers de Barcelona, Navarro ha alertat sobre l’augment de la delinqüència des que ens hem començat a recuperar de la pandèmia. Abans de la covid-19, el principal delicte a la ciutat eren els furts, sobretot l’estrebada de bosses als turistes. Aquesta tendència va començar a canviar quan els delinqüents van començar a marxar cap a altres països d’Europa i els que es van quedar a Barcelona van decidir que les noves víctimes fossin els veïns de barri.

“Barcelona ha perdut brillantor”

La periodista també ha lamentat que “Barcelona ha perdut vida i espontaneïtat si la compara amb altres capitals com Madrid. “Tinc la sensació que ha perdut vida i brillantor i tendim a comparar-ho amb tot allò que està passant a Madrid, que està en efervescència”.

En aquest sentit, però, Navarro no és partidària de queixar-se i ha deixat clar que tornar a fer de Barcelona una ciutat viva és responsabilitat dels ciutadans. “No tot ho han de fer els polítics, els ciutadans també hi hem d’aportar alguna cosa”, ha conclòs.

Detinguts cinc atracadors que robaven en botigues de Barcelona amb una violència inusitada

Delinqüència enquistada

Per Navarro és un error responsabilitzar únicament de la inseguretat els cossos de policia. “Els Mossos fan una molt bona feina a Barcelona i també la Guàrdia Urbana”, ha apuntat, i ha afegit que el sistema de furts s’ha convertit en cíclic.

“Els delinqüents que surten de la presó són reincidents per pagar les sancions que se’ls adjudiquen, fins que se’ls torna a detenir i així successivament”, ha explicat la periodista. La solució, considera, és “reformular el sistema i dotar d’eines i espais els joves que comencen a delinquir”.