Les declaracions del tinent d’alcalde de Seguretat i Prevenció, Albert Batlle, sobre la necessitat d’implementar la matriculació en els patinets elèctrics han tornat a obrir un debat recurrent i que ja fa anys que dura en el cas de les bicicletes: cal que els patinets elèctrics portin matrícula? Segons l’expert en mobilitat i professor de l’Escola de Prevenció i Seguretat de la UAB, Alfons Perona, cal aplicar-ho per una qüestió de seguretat: “Els hem de poder identificar en cas d’accidents en què el conductor fuig”, assegura. Però la matriculació també afegiria la possibilitat de denunciar el robatori del vehicle aportant aquesta identificació.

La Direcció General de Trànsit té pendent publicar una nova regulació —ja fa gairebé un any que hi treballa— que servirà per posar límits en àmbit estatal per als vehicles de mobilitat personal. L’Ajuntament, però, va ser pionera a crear una ordenança que ja posa limitacions i ha creat un registre per a aquests vehicles a través de l’empresa municipal B:SM. En el cas dels particulars, el registre no és obligatori i obtenir-lo costa 9,5 € per patinet. Pel que fa a les matriculacions, la competència rau en la DGT i, segons Perona, “res fa preveure que en la nova regulació s’apliqui l’obligatorietat de la matriculació, ni tampoc d’una assegurança a tercers”.

L’assegurança a tercers, més que recomanable

La majoria dels usuaris de patinets amb qui ha pogut parlar betevé aquest matí rebutgen haver de portar matrícula, però alguns sí que han explicat que, per voluntat pròpia, han decidit pagar una assegurança. A la botiga de patinets Inokim han decidit proporcionar un any d’assegurança gratuïta de regal perquè consideren que és indispensable per cobrir els danys que poden ocasionar uns vehicles que, segons l’ordenança de Barcelona, poden arribar als 20 km/h: “Protegeix l’usuari però també la resta de persones i vehicles amb què convius”, explica un dels responsables de la botiga.

En el darrer any, les principals companyies asseguradores han decidit treure al mercat assegurances específiques per a patinets, que ronden al voltant dels 20 € a l’any.