El president del Grup Municipal d’ERC, Ernest Maragall, no ha tancat la porta a repetir com a candidat en les eleccions municipals del 2023 a Barcelona. Si bé ha intentat evitar especular-ne dient que no vol “deixar intuir res”, el líder republicà s’ha mostrat amb “ganes i energia d’estar aquí al 100 % fins sempre“. A més a més, en una entrevista al programa ‘bàsics‘, de betevé, ha admès que en el si del partit hi ha hagut converses sobre el proper alcaldable d’ERC per a la ciutat.

Després que Ada Colau fos investida alcaldessa de Barcelona gràcies als vots de Manuel Valls i malgrat no guanyar els comicis, Maragall ha dit que no té cap “espineta” pel que va succeir aleshores. Precisament sobre aquella votació, sospita que va haver-hi un acord entre comuns, PSC i l’ex-primer ministre francès per evitar que ell fos alcalde. “No m’agrada que ens prenguin per beneits“, ha dit, després que Colau hagi negat qualsevol conversa amb Valls. El líder d’ERC demana a l’alcaldessa que “no negui l’evidència”. “Potser Colau no va embrutar-se la mà per discutir els termes de l’acord, però va comptar-hi”, ha dit.

Ernest Maragall, al ‘bàsics’

ENTREVISTA COMPLETA

Les diferències al govern “neutralitzen” Barcelona

Maragall també ha estat crític amb les diferències entre Barcelona en Comú i el PSC al govern municipal perjudiquen la ciutat. “Són dos projectes tan oposats que neutralitzen i immobilitzen Barcelona“, ha lamentat el líder republicà a l’Ajuntament. Considera que amb el transcurs del mandat s’ha fet més evident la “col·lisió d’interessos” entre comuns i socialistes malgrat acordar “no molestar-se”. “Però qui pateix tot això és la ciutat“, ha insistit.

El republicà ha posat alguns exemples de la manca de consens entre les dues formacions de govern, com l’ampliació de l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat o la implicació del sector privat en alguns projectes de ciutat: “Si uns volen decréixer i els altres créixer al preu que sigui, o uns ho volen tot públic —encara que sigui de de boca— i els altres que manin l’Estat i l’Ibex, malament rai“.

Evitar les “fotos a tres” amb Colau i Collboni

Coincidint amb l’equador del mandat, Ernest Maragall ha concretat què vol dir aquest “punt i a part” en les relacions amb el govern d’Ada Colau i Jaume Collboni. “Barcelona està adormida, anestesiada i desorientada“, ha dit el republicà, després de dos anys de mandat conjunt entre comuns i socialistes. “No ens negarem a arribar a acords, però segurament serà un xic més complex perquè augmentarem la intensitat” de les negociacions, ha dit el líder dels republicans al consistori. El grup de Maragall serà més “ambiciós” a l’hora d’arribar a una entesa per als projectes de ciutat. Això vol dir que evitarà les fotografies a tres entre BComú, PSC i ERC: “Serà més difícil veure fotos o no n’hi hauran, efectivament”.

Aquesta major distància amb el govern municipal, ha afegit, es farà pal·lesa en temes centrals com la mobilitat, la lluita contra les desigualtats i també l’urbanisme. A parer de Maragall, “no hi ha prou amb gesticular sobre l’espai públic o pensar quins colors posem a cada carrer“, sinó que cal una “visió urbanística global” que marqui l’horitzó de creixement, amb “projectes d’habitatges ambiciosos i metropolitans”.