El president de Barcelona pel Canvi, Manuel Valls, ha tancat la porta a presentar-se a les eleccions municipals del 2023 com a candidat a l’alcaldia de Barcelona. L’ex-primer ministre francès defensa reinventar el projecte polític de Barcelona pel Canvi, amb el qual va presentar-se als comicis del 2019. “Però jo com a candidat, no”, ha puntualitzat després, en una entrevista al programa ‘bàsics’ de betevé.

Manuel Valls, al ‘bàsics’

ENTREVISTA COMPLETA

Valls ha dit que Barcelona pel Canvi té “de certa manera” data de caducitat perquè és un projecte polític per a un mandat concret, l’actual. Immediatament després ha dit que aquest no era el seu projecte personal i que tan bon punt finalitzi el mandat “ajudarà de forma política, pedagògica i intel·lectual” en un projecte per a Barcelona que tingui una visió metropolitana. Ara bé, no ha concretat si això vol dir marxar de la política municipal o quedar-se com a integrant d’un altre grup: “Mai se sap”.

Preguntat per si tornarà a França d’aquí a dos anys, Valls no ha volgut aventurar-se i ha defensat el seu paper en la política barcelonina i en la francesa. “És interessant poder parlar un dia en català sobre Barcelona i un altre dia en francès. Soc així, és la meva identitat, és la meva doble cultura“, ha afirmat.

Valls lamenta la manca de diàleg amb Colau

Manuel Valls i la seva número dos, Eva Parera, van permetre que Ada Colau fos alcaldessa de Barcelona el 2019. També van votar a favor del darrer pressupost municipal. El líder de Barcelona pel Canvi ha utilitzat aquests dos exemples per destacar la “utilitat” del seu grup municipal en aquest mandat i ha volgut expressar la seva “confiança” en el govern actual de la ciutat per fer front a la crisi sanitària, econòmica i social derivada de la pandèmia pel coronavirus.

Ara bé, l’ex-primer ministre francès ha denunciat manca de diàleg amb Colau. “Falta interlocució directa entre els presidents dels grups i l’alcaldessa, sobretot amb els que han votat per ella —en la investidura— i pels pressupostos”, ha recordat. Valls ha fet el comentari com “un consell”, més que com una crítica. “No s’ha de sentir incòmoda amb gent que som progressistes”, ha insistit. Tot i això, ha explicat que el diàleg amb altres tinents d’alcalde i regidors de l’executiu municipal (com Jordi Martí o Jaume Collboni) és fluid.

Dies abans, en el ple municipal del mes de febrer, Colau va prometre intensificar el diàleg amb l’oposició.