A Catalunya cada any es llencen a les escombraries 35 kg de menjar per persona, segons dades publicades per l’Agència de Residus de Catalunya. Aquesta xifra equival a 260.000 tones d’aliments malbaratats anualment al territori català o, el que és el mateix, 841 milions d’euros anuals que van a parar a la brossa.

El malbaratament, però, es produeix en tots els passos de la cadena alimentària. En aquest sentit, un 30 % dels aliments descartats es produeixen en la fase de producció i processament, mentre que en la comercialització se n’acumula un 5 % més. En la fase final del procés, tant en els serveis com en les llars, es produeix el 65 % de malbaratament restant. En aquest sentit, el director general de Mercabarna, Josep Tejedo, assenyala que “tota la fruita que es malbarata a casa deixa una petjada de CO2 que podria ser molt similar a la dels cotxes”, tot i que destaca que el malbaratament a les llars és la que més s’ha reduït.

Mercabarna redueix al 0,5 % la xifra d’aliments malbaratats

Mercabarna ha reduït al 0,5 % la xifra d’aliments que no comercialitzen, tal com assenyala Tejedo. Es tracta d’un percentatge que es tradueix en unes 1.000 tones de menjar que no arriben al consumidor final. El director general de l’empresa agroalimentària, a més, assenyala que “som en un índex de malbaratament inferior al recomanat per la UE”, però remarca que “quan calcules en quilos és molt i per això vam prendre mesures“.

Una de les mesures impulsades per Mercabarna va ser un acord amb les més de 700 empreses que hi operen per implementar un nou sistema de gestió dels residus que permetés aprofitar tots els aliments comestibles en comptes de llençar-los. D’aquesta manera, el nou mecanisme ha permès destinar al Banc dels Aliments més d’un milió de quilos d’aliments que cada any es destinen a menjadors socials.

La tecnologia 5G: una eina per reduir el malbaratament

Tejedo ha explicat en una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé, que incorporaran la tecnologia 5G a Mercabarna perquè contribuirà a millorar els processos de formació i de logística. La velocitat d’aquesta tecnologia reduirà el malbaratament d’aliments perquè ajudarà a comprar les quantitats més exactes de menjar.