Joel Quesada va en cadira de rodes a causa d’una atròfia muscular espinal. Això, però, no va ser un impediment perquè en acabar el batxillerat es plantegés estudiar Direcció i Dramatúrgia a l’Institut del Teatre. Explica que les proves d’accés van ser exigents però ho ha aconseguit i ara ja fa tres setmanes que va a classe. La direcció del centre, explica, li va comunicar que és el primer alumne que estudia el seu mateix grau i que va en cadira de rodes. “Jo, encantat”, diu. I afegeix: “Al teatre també hi ha d’haver persones amb altres realitats per explicar històries”.

Joel Quesada, alumne de l’Institut del Teatre

Entrevista completa

Lamenta, però, que el seu sigui un cas excepcional i és que, segons la seva experiència, “a les persones amb alguna diversitat funcional ni se’ns planteja poder fer aquest tipus d’estudis més artístics“. A més, també explica que en fer els primers contactes amb alguns dels centres on es plantejava estudiar no van saber respondre a les seves necessitats i fins i tot es va sentir discriminat: “Hi ha tendència a associar les persones amb discapacitats físiques a les discapacitats cognitives, i no sempre és així”.

Un cop han començat les classes, però, diu que l’acollida ha estat molt bona, tant per part dels companys com del professorat. Ara, diu, espera que la seva experiència serveixi d’exemple a altres persones en situacions semblants i, sobretot, que en un futur les persones amb discapacitat tinguin places reservades a l’Institut del Teatre, igual que passa en la resta d’universitats.