Què ens espera aquest 2023? Anotem en un calendari les cites polítiques, de ciutat, esportives i culturals més importants de Barcelona que cal tenir en compte per a l’any acabat d’estrenar. Les eleccions municipals marcaran el rumb de la ciutat a partir del maig i, fins llavors, hi ha prevista l’estrena d’algunes obres. En medi ambient, s’espera que el Suprem es pronunciï sobre la zona de baixes emissions i el nou impost per a la contaminació dels creuers.

Pel que fa als esports, la Marató serà el primer gran esdeveniment esportiu del 2023, un any en què Barcelona serà la ciutat de sortida de La Vuelta. I en cultura, en els propers mesos artistes internacionals com Elton John, Bruce Springsteen i Coldplay faran parar la seva gira a Barcelona.

Eleccions municipals

4 d’abril – Publicació del decret d’eleccions. Serà el tret de sortida oficiós de la precampanya electoral. A partir d’aquesta data ja no es podran fer actes d’inauguració.

12 de maig – Inici de la campanya electoral. Els mítings i debats ompliran dues setmanes i escaig fins a la jornada de reflexió.

28 de maig – Eleccions municipals.

17 de juny – Constitució dels ajuntaments. 20 dies després de les eleccions, el Ple quedarà convocat automàticament. Sabrem qui serà l’alcalde durant els propers quatre anys.

Obres

Març – Llosa de la ronda de Sant Antoni. Les obres van començar al desembre i la plataforma on hi havia l’antic Mercat de Sant Antoni hauria d’estar fora al març. S’hi podrà passejar de forma provisional, en espera que comencin les obres per al projecte definitiu.

Maig – Via Laietana. La urbanització del tram superior, d’Urquinaona a la plaça d’Antoni Maura, hauria d’estar acabada abans de les eleccions. Les voreres seran més amples i hi haurà trànsit privat només de baixada.

Maig – Superilla de l’Eixample. Són les obres a Consell de Cent i els encreuaments amb Rocafort, Comte Borrell i Girona. És un dels treballs emblema del govern municipal i també hauria d’estar llest abans del maig.

Novembre – Pi i Margall. La reforma d’aquesta avinguda per posar-hi plataforma única s’espera per a la tardor.

Medi ambient

? – La sentència del Suprem sobre la zona de baixes emissions. El tribunal s’ha de pronunciar sobre la ZBE, després que el TSJC la tombés i l’Ajuntament posés un recurs a la sentència. A més, ja s’han fet canvis en la norma per intentar que el Suprem no la tombi.

Estiu – Impost als creuers. Aquest any ha d’entrar en vigor l’impost de la Generalitat que gravarà els creuers. Com més contamini el creuer, més haurà de pagar. La Generalitat preveu recaptar 9,7 milions d’euros ja el 2023.

Esports

19 de març – Zurich Marató Barcelona. Les inscripcions ja estan obertes per a un dels grans esdeveniments esportius de carrer a Barcelona de més rellevància, que s’ha fet un lloc en el calendari internacional de maratons.

26 d’agost – La Vuelta. Una data marcada en el calendari perquè serà el segon cop que Barcelona aculli la sortida de La Vuelta, mentre que el primer va ser el 1968. La primera etapa serà una contrarellotge que recorrerà els principals carrers de la ciutat.

Agost – El Barça jugarà a Montjuïc. El Camp Nou està de reformes i la temporada vinent, la 2023-2024, el Barça estarà de trasllat per jugar a l’Estadi Olímpic Lluís Companys. Això també suposa un repte per a Barcelona, per exemple, pel que fa a la mobilitat.

Estiu – Presència dels sindicats de la Copa Amèrica de vela. Serà l’estiu del 2024 quan se celebrarà la Copa Amèrica de vela a la ciutat, però a partir d’aquest estiu, els equips (sindicats) que hi participaran començaran a prendre posicions a la ciutat.

Cultura

2023 – Any Picasso. Se celebra amb més de 50 exposicions dedicades tant a l’estat espanyol com a escala internacional. El Museu Picasso de Barcelona també hi participarà, així com altres galeries.

Pel que fa als concerts internacionals, Barcelona sonarà així:

24/25 de marçRobbie Williams omplirà dos Palaus Sant Jordi.

28/30 d’abril – Bruce Springsteen ha triat Barcelona per començar el 2023 la gira europea The River Tour. Serà a l’Estadi Olímpic Lluís Companys en dues dates.

22/23 de maig – Sir Elton John també tornarà a Barcelona per omplir dos dies el Palau Sant Jordi. És la seva gira de comiat, l’últim cop que tocarà a Barcelona.

24/25/27/28 de maig – Coldplay ha fet història en omplir quatre dies l’Estadi Olímpic Lluís Companys. I les entrades van volar.

12 de juliol – Harry Styles, el cantant amb la cançó més escoltada al món del 2022, també serà a Barcelona.

20 de juliolThe Weeknd també actuarà a l’Estadi Olímpic Lluís Companys.